Cataluña
Crisi climàtica

L'objectiu climàtic: reduir les concentracions de CO2

  • El diòxid de carboni contribueix a l’efecte hivernacle i a l’augment de la temperatura global del planeta.

  • Amb les polítiques actuals i els compromisos mediambientals, la temperatura pujaria prop de 3 graus l'any 2050

SÒNIA PAPELL I SERGI LORAS
2 min.

Catalunya ja ha reduït aquest any un 12% les emissions de CO₂. Un gas que contribueix a l’efecte hivernacle i a l’augment de la temperatura global del planeta. Les concentracions de CO₂ no han parat de crèixer durant aquests últims anys, i el passat mes d'abril van batre rècords a Mauna Loa (Hawái). Davant aquesta emergència climàtica, aquest és un dels grans temes que aquests dies es tracta a la COP26 que se celebra a Galsgow, on l'objectiu és reduir dràsticament les concentracions d'aquest gas a l'atmosfera.

Tal com es representa en el gràfic, si haguéssim continuat emetent gasos amb les polítiques que hi havia fins el 2010, ens haguéssim plantat el 2030 amb més de 60 giga tones de diòxid de carboni. Ara bé, amb l’acord de París celebrat el 2015 es va aconseguir reduir les emissions i les concentracions d’aquest gas. Tot i això, amb aquestes polítiques actuals, les projeccions indiquen que el 2050 la temperatura augmentaria 2,8 ºC. Malgrat alguns països han assumit més compromisos, la temperatura augmentaria a 2,7 ºC.

Quin és l'objectiu?

En aquesta cimera de Glasgow cal aconseguir un compromís global per reduir dràsticament aquestes emissions, i tot i reduint-les a zero, l’any 2050 la temperatura seguiria pujant 1,5 ºC. Per tant, lo que els anys 80 eren projeccions climàtiques ara és una realitat i emergència climàtica, i nosaltres hem d'actuar de forma immediata.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz