Cataluña
COP26

L'Aliança de ciutats internacionals demana rapidesa en l'actuació contra el canvi climàtic

  • Els directius de la xarxa C40 que participa en la COP26 reclama més recursos i competències per fer front al problema

  • L'alcaldessa Ada Colau s'ha compromès a continuar amb el model de les superilles

BEATRIZ GALVEZ / MÀRIA SÁNCHEZ / MAITE BOADA
3 min.

La xarxa directiva d'aquesta aliança de ciutats internacional (C40), encapçalada per l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanen als Estats rapidesa en l'actuació contra el canvi climàtic. L’alcaldessa de Barcelona ha defensat que continuarà "desplegant les superilles", "ampliant els carrils bici" i "apostant pel transport públic" des de Glasgow, on se celebra la 26a Conferència Mundial pel Clima, COP26. Tot i això ha exigit a les altres administracions de l’estat com el Govern i l’executiu espanyol que "apostin per infraestructures que realment necessita la majoria de la població".

Barcelona està obrint camí en molts temes

Després d’una reunió amb l’alcalde de Londres i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, Colau ha reivindicat que “Barcelona està obrint camí en molts temes” a escala climàtica i que el model de la superilla és "referència". Ho ha fet en declaracions als mitjans després d’una trobada amb la xarxa mundial de ciutats C40, que representa 700 milions d'habitants del món i més d'una quarta part de l'economia del món, han demanat als estats reduir les emissions a la meitat el 2030 per aconseguir l’any 2050, zero emissions. Segons els dirigents d'aquesta xarxa internacional de ciutats pel clima, el 2030 és per tant una data clau.

En aquesta intervenció, Ada Colau, nomenada vicepresidenta de l'organització, ha anunciat també que els alcaldes s'oposen a compensacions per contaminar conscients que no tots els estats contaminen igual i hi ha cinc regions que emeten la majoria de les emissions mundials.

Colau, Khan, Hidalgo i la resta d’alcaldes de les grans ciutats que participen en la COP26 han arribat aquest dilluns a Glasgow en tren des de Londres, on ahir van celebrar la reunió preparatòria convocada per l’alcalde de la capital britànica.

La qualitat de l'aire amb valors millorables

Un dels indicadors de sostenibilitat que es marca l’ajuntament de Barcelona és tenir una bona qualitat de l’aire. Segons les dades dels últims anys, les pitjors dades es registren amb relació al diòxid de nitrogen. Com es pot veure al mapa, les dades de 2018 els nivells de NO2 que pitjors valors registren al centre de Barcelona i a les rondes. Amb xifres superiors als límits que marquen la Unió Europea i dels que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Dels altres contaminants, els nivells més alts se situen a punts localitzats a les rondes (Litoral i de Dalt) i en valors més baixos a les principals artèries de la ciutat.

Unes xifres que es repeteixen l’any 2019, tot just abans que comencés la pandèmia el 2020. Durant aquest any, els valors contaminants baixen dràsticament a nivells més bons.

8 de les 10 platges ja tenen un risc alt pels temporals

El centre climàtic, format per un grup independent de científics i comunicadors que investiguen sobre el nostre canvi climàtic i com afecta la vida de les persones, han publicat un mapa que simula l'augment del nivell del mar.

Aquests estudis de simulacions de l'augment de temperatures i del nivell de mar indiquen que també podrien arribar a reduir gairebé la meitat de la superfície de les platges de Barcelona. 8 de les 10 platges ja tenen un risc alt pels temporals.

A finals de segle es podrien arribar a produir inundacions l’àrea de l’aeroport si es considera l’escenari més extrem. I Mercabarna podria arribar a tenir un 41 % de la seva superfície afectada

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz