Cataluña

El preu de la llum s'enfonsa per sota dels 80 euros

  • El preu del mercat majorista aquest diumenge és un 65 % més barat que a principis de setmana

  • El mes d'octubre, en el qual s'ha marcat un rècord històric de 288 euros per MW/h, es tanca amb un preu mitjà superior als 200 euros

ROGER FRANCO
3 min.

El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista es desploma aquest diumenge fins als 79 euros el megawatt hora (MWh), el més baix des del 7 d'agost passat. Una caiguda important que no impedirà que el mes d'octubre tanqui com el més car de la història, amb un preu mitjà que arriba als 200 euros.

Els 79 euros que es paguen aquest diumenge són un 36% menys que el preu marcat ahir dissabte, de 124,53 euros el MW/h, i un 65% més barat que dilluns, quan superava els 225 euros. S'aminora així una escalada sense precedents de la tarifa elèctrica al mercat majorista, que no baixava dels 100 euros des de finals del mes d'agost. Per franges horàries, l'hora més cara d'aquest diumenge és entre les vuit i les nou del vespre, amb un pic de 148 euros el MW/h.

Tot i aquest escenari de baixada del preu diari de l'electricitat al mercat majorista, el cost de la llum encara es troba a un nivell molt elevat si el posem en context dins de la sèrie històrica. De fet, fa un any en aquestes dates el preu mitjà era d'uns 36 euros, més o menys la meitat del que s'està pagant ara.

Octubre, el mes més car de la història

El preu mitjà de la llum a l'octubre ha tancat just per sobre dels 200 euros, és a dir, 40 euros per sobre de la mitjana de setembre (156,14 euros/MWh). Aleshores es va fixar un nou rècord, i ara a l'octubre el registre s'ha superat, de manera que aquest mes ja s'ha convertit en el mes més car de la història.

Durant la majoria del mes, el preu mitjà de la llum a Espanya s'ha mantingut per sobre dels 200 euros, un sostre que precisament es va trencar per primera vegada el dia 1 d'octubre. Ni una setmana després, el dia 7, es va assolir el preu més gran mai vist, de 288 euros per MW/h.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament al mercat lliure.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que s'empra a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat la majoria de les hores, i l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2).

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz