Televisión
Cafè d'idees

Zapatero, sobre Puigdemont: "Hi ha gent pensant-hi. Tinguem confiança"

Notícia - Cafè d'idees 
  • L'expresident del Govern diu que ningú al món veu a una Catalunya independent sinó integrada dins d'Espanya

  • José Luis Rodríguez Zapatero: "Cal una explicació per part del Rei emèrit i una regulació de la Corona"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

L'expresident del Govern d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, considera que la situació de Carles Puigdemont s'ha de resoldre per poder avançar en el diàleg: "Hi ha gent que està pensant en això. Estem tranquils". En una entrevista al 'Cafè d'idees', Rodríguez Zapatero creu que la situació de Puigdemont, és un factor "estrany, confús i delicat" i demana a Junts per Catalunya evitar que la situació de Puigdemont afecti el diàleg: "A Junts li demanaria un diàleg de reconeixement de l'altre, respecte i pau, que transcendeix a un líder o a un partit".

"Els indults han sigut absolutament necessaris, valents"

Rodríguez Zapatero, valora l'existència de la taula de diàleg com extraordinària i reclama que el diàleg sigui freqüent: "Els passos que s'han donat els últims mesos són extraordinàriament positius". L'expresident del govern diu que la concessió dels indults ha estat una decisió "necessària i valenta", tal com, assegura, li ha traslladat al president Pedro Sánchez. Amb relació a la taula de diàleg, Zapatero afegeix que el més important ara no és veure la meta, sinó "el diàleg en sí" i demana obrir el diàleg a la societat.

"El referèndum porta a una via morta"

Zapatero creu que el referèndum d'autodeterminació no és cap solució perquè simplifica i ha posat d'exemples els casos del Quebec i d'Escòcia que ha qualificat de "fiascos". L'expresident ha afegit que a més que, qui perd el referèndum,"busca la revenja": "Això no és cap camí sinó que el referèndum porta a una via morta". Rodríguez Zapatero ha dit que el referèndum d'autodeterminació és una derrota que el millor mètode és el diàleg.

"Ningú ha obert la porta a Catalunya"

Amb relació al procés independentista, l'expresident espanyol ha fet autocrítica de no haver fet prou l'any 2010 pel diàleg després de la sentència de l'Estatut.  Zapatero ha destacat que els fets d'octubre del 2017 mostren que "ningú al món, ni cap país, ni cap corrent política" ha fet costat a una Catalunya independent: "El món ho va veure amb fredor i distància, ningú al món veu una Catalunya independent. Tothom la veu perfectament integrada dins d'Espanya".

"Necessitem unes paraules del Rei emèrit"

Hi ha hagut un vincle molt important entre el Rei emèrit i la democràcia, "necessitem un discurs,  unes paraules i crec que ell també ho necessita".

Zapatero diu que la Monarquia espanyola és un dels pilars constitucionals i es mostra partidari de dues reformes concretes: una explicació per part del Rei emèrit i que hi hagi una regulació de la Corona a la Carta Magna que diu "gairebé no està regulat a la Constitució".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz