Cataluña
A diferent ritme

La reobertura de l'oci nocturn: no totes les sales tornaran alhora

  • El TSJC avala l'ús del passaport COVID per accedir als interiors dels establiments

  • Els locals amb sales més grans esperaran a obrir la setmana que ve

  • L’aforament màxim serà del 70% en totes les sales

RTVE Catalunya - RTVE.es
3 min.

L’oci nocturn torna a partir de la nit de dijous a divendres amb certes condicions, així ho ha avalat el TSJC, també la Fiscalia ha donat el vistiplau a la decisió que havia pres dies abans la GeneralitatLa reducció dels contagis durant les darreres setmanes, sobretot en la població més jove, ha estat clau per reactivar l'activitat a les discoteques.

Per accedir als locals serà necessari acreditar el certificat COVID amb la pauta completa o bé presentar un test negatiu, l’ús de la mascareta dins del recinte serà obligatori, excepte si s’està consumint. Pel que fa a l’hora de tancament serà la mateixa que abans de la pandèmia: a les cinc del matí entre setmana i a les sis els caps de setmana. No obstant això, no totes les sales tornaran la matinada d'aquest dijous, les més grans esperaran a la setmana que ve.

Les sales petites preparades per tornar

Els locals petits no necessiten un nivell de coordinació tan gran per tornar a obrir. Per aquesta raó, la gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carmen Zapata, ha confirmat que totes les sales petites tornaran aquesta mateixa nit. En la mateixa línia, el codirector de la sala Razzmatazz i president de l’ASACC, Lluís Torrent, ha justificat que "els locals més petits són més àgils" que una sala amb major aforament com Razzmattazz. Des de la Federació Catalana de l’Oci Nocturn (FECALON), han celebrat la tornada de l’oci nocturn, però han recordat les grans afectacions que ha causat les restriccions per la pandèmia al sector.

Radiografia de l'impacte de la pandèmia al sector de l'oci nocturn.

Les discoteques més grans, a l’espera

Razzmatazz i Apolo són alguns exemples dels locals que no reobriran immediatament encara que el TSJC ho hagi permès. Zapata ha assenyalat que aquestes empreses tenen a molts dels seus treballadors en ERTO: "Ningú traurà personal d'un ERTO fins que no sàpiga si a la nit podrà estar treballant".

Lluís Torrent, també ha confirmat que la sala no reobrirà aquesta setmana perquè "s'han de generar noves plantilles i no es fa de dijous al migdia a la nit". La impossibilitat d’organitzar una plantilla de treballadors ha fet que les sales més grans esperin fins a mitjans de la setmana que ve per tornar a l’activitat. De fet, Torrent considera que “després de tots aquests mesos ja no ve d'una setmana”.

Les mascaretes, el gran conflicte

“No ens podem convertir en la policia de ball”

Un dels principals problemes que s’han plantejat a l’hora de reobrir els locals ha estat l’obligatorietat per portar la mascareta mentre s’està ballant. Zapata ha assenyalat que no es poden convertir en “la policia del ball” per complir que la mesura es compleixi. Torrent ha indicat que posaran cartells per recordar dur la mascareta en tot moment, però, diu, que no poden fer de "policies o generar un problema d'ordre públic i expulsar de la sala algú que no es vol posar la mascareta".

El certificat COVID serà “molt necessari”

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins s’ha posicionat a favor del retorn de les discoteques. No obstant això, considerà que presentar el certificat COVID abans d’accedir-hi és “molt necessari”.

En la mateixa línia, la Fiscalia Superior de Catalunya considera la mesura "idònia, necessària i proporcionada". També ha apuntat que aquesta implementació hauria d’estendre’s més enllà de l’oci nocturn.

Complementant les mesures avalades pel TSJC, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha publicat una guia en la qual s'indica el protocol d'accés als locals d'oci nocturn per tal de facilitar el procés d'obtenció del certificat COVID.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz