Cataluña
Blockchain

Girona explora les potencialitats del blockchain a la primera fira catalana centrada en aquesta tecnologia

  • El blockchain té múltiples aplicacions en camps com la traçabilitat alimentària, el vot digital, el reciclatge o l'esport

  • La seva clau és que permet garantir que les dades que es comparteixen són incorruptibles

  • El CBCat anuncia que la segona edició ja té data, s'allargarà dos dies i es farà al maig al Palau de Fires

Nadia Somoza
4 min.

Girona explora les potencialitat del blockchain a la primera fira catalana centrada en l'auge d'aquesta tecnologia. La seva clau de volta és que permet garantir que les dades que es comparteixen són incorruptibles; és a dir, que ningú les pot modificar. "Permet generar confiança", assegura l'impulsor del certamen, el president del CBCat, Quirze Salomó.

Girona explora les potencialitats del blockchain | Joan Sisquella

Múltiples aplicacions

La fira compta amb una cinquantena de conferenciants (entre ponències i taules rodones) i una vintena d'expositors. Són l'exemple que el blockchain, més enllà de les transaccions econòmiques, té múltiples aplicacions en camps com la traçabilitat alimentària, el vot digital, el reciclatge o l'esport. El certamen acaba de néixer i ja té segona edició: serà el 4 i 5 de maig a Fira de Girona.

El Parc Científic i Tecnològic de la UdG és aquest divendres punt de trobada i de debat al voltant del blockchain. S'hi celebra la primera fira de Catalunya centrada en aquesta tecnologia. També anomenada cadena de blocs –d'aquí en pren el nom- es basa en garantir que la informació que es comparteix és encriptada i incorruptible.

"L'hem de veure com la màquina que dona confiança a la nova internet, en la seva conversió de la xarxa de la informació a la del valor", afirma el president del CBCat. Tradicionalment, el blockchain s'ha associat amb el món de les transaccions econòmiques i les criptomonedes. Però les seves aplicacions van molt més enllà. "Les seves possibilitats són infinites; cada vegada el blockchain ens sorprèn creant-ne de noves", subratlla Salomó.

I precisament, posar de relleu totes aquestes potencialitats, i com es tradueixen en empreses, és un dels objectius de la fira. El certamen, que fa cinc dies ja va exhaurir les 250 entrades disponibles, s'estructura al voltant de dos espais. El primer, l'auditori de l'edifici Narcís Monturiol.

Una vintena d'expositors

El segon espai del certamen l'ocupen el vestíbul i algunes sales annexes. Aquí, s'hi reparteixen una vintena d'estands de diferents empreses o fundacions (com l'i2CAT). Elles exemplifiquen com el blockchain es trasllada –i millora- el dia a dia.

Vocdoni, per exemple, està especialitzada en votació digital. O la consultora Blue Room Innovation fa servir la blockchain per incentivar el reciclatge. Una de les seves responsables, Laia Pérez, explica que la mecànica és simple: la ciutadania, a l'hora de reciclar envasos, escaneja els codis de barres (tant d'ampolles i llaunes com dels contenidors).

Aliments, mobles i títols acadèmics

Zertifier és una altra consultora, aquesta amb matriu gironina (és de Cornellà del Terri) que té socis a diferents punts del món. Un dels responsables, Joan Jou, explica que entre les diferents aplicacions que té el blockchain hi ha la de lluitar contra la pirateria i les falsificacions. Posa com a exemple una empresa italiana de mobles d'alta gamma. "En el seu cas, hem aplicat un xip que s'insereix al moble; per una banda, la tecnologia permet certificar qui és el proveïdor i, per l'altra, a través d'un dispositiu mòbil, el comprador pot assegurar-se de manera inequívoca que aquell moble ha sortit de l'empresa", subratlla Jou.

"El blockchain permet que el consumidor ara també sigui auditor del producte que comprarà", explica el fundador de la consultoria Bitfaktor, Andreu Crous. Subratlla que el blockchain és una revolució per al món del màrqueting i la publicitat, perquè permet "saber què vol el consumidor, anar a l'empresa i donar-li tota aquella informació en temps real".

Al maig, a Fira de Girona

La primera fira blockchain encara no s'ha acabat i, de fet, ja té data per a la segona edició. Quirze Salomó ha avançat que al 2022 el certamen s'allargarà un dia més i canviarà d'espai (perquè el de l'edifici Narcís Monturiol, de fet, ha quedat petit). Se celebrarà els dies 4 i 5 de maig a Fira de Girona. "La voluntat és que l'esdeveniment sigui anual a partir d'aleshores i tingui lloc per aquestes dates", ha conclòs el president del CBCat.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz