Cataluña
Nou rècord

El preu del gas, clau en la factura de la llum

  • Cada euro de més que costa el gas natural, el preu de l'electricitat es multiplica per dos

  • El tancament de les centrals nuclears suposaria un 25% menys d'energia

  • Les mesures del Govern per intervenir en el preu de la llum abaratiria la factura del consumidor un 22%

TERE BORQUE
3 min.

Tot apunta que preu de la llum no toqui sostre i no ho farà fins a la primavera del 2022, segons els analistes. Avui, la factura de l'electricitat batrà nous rècords històrics, ja que aquest vespre el megawatt costarà 180,2 euros l'hora.

La clau d'aquest encariment desbocat de la llum és el preu del gas, de totes les fonts d'energia de les que fan ús les companyies elèctriques, les d'origen fòssil són les més cares. Cada euro de més que costa el gas, multiplica per dos el preu de la llum.

Guerra energètica

Des de gener de 2021, els preus del gas natural s'han disparat més d'un 17'% a Europa. Per una banda, la demanda europea de gas ha augmentat els darrers mesos. Un hivern fred i la telefeina dels treballadors confinats a casa han originat més demanda de calefacció, també la reactivació de la producció industrial després d'estar parada a causa de la pandèmia ha requerit una necessitat d'energia que no podia ser satisfeta només amb les renovables, molt més barates. Per últim, Europa ha augmentat els impostos amb els quals penalitza l'ús d'energia d'origen fòssil per combatre la contaminació ambiental encarint molt més el preu del gas.

També han sorgit problemes de subministrament. Rússia ha limitat les exportacions de gas a causa de l'elevada demanda interna quan Europa ha perdut la meitat de les reserves d'aquest combustible en els darrers anys. Àsia, un altre gran exportador de gas al món, està reduint el consum de carbó a favor del gas per raons mediambientals.

Pla de xoc del Govern

Amb l'objectiu de protegir els consumidors, el Govern va anunciar ahir un pla per reduir un 22% la factura de la llum. Entre les mesures aprovades al Consell de Ministres han aprovat limitar els beneficis extraordinaris que les companyies elèctriques estan cobrant per fomentar la generació d'energia neta o la de posar límit al preu del gas. El pla de xoc també vol canviar la llei que regula els buidatges d'embassaments que, presumptament, practiquen habitualment les elèctriques per augmentar els seus beneficis. Tot plegat, mesures temporals per fer front a aquesta crisi energètica.

Les elèctriques amenacen de tancar les nuclears

Les grans elèctriques no han trigat a donar resposta a la intervenció del Govern en el mercat de la llum. Han amenaçat de tancar les set centrals nuclears que hi ha Espanya, sense les quals el país es quedaria sense el 25% de l'energia que necessita actualment. A més, l'energia d'origen nuclear és de moment l'única que podria garantir certa estabilitat en la producció energètica perquè és a demanda, i abarateix el preu de la llum perquè els costos de les centrals nuclears estan més que amortitzats.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz