Cataluña
Nova vacuna

L'assaig clínic de la vacuna d'Hipra comença amb 30 voluntaris al Clínic i al Trueta

  • La primera fase de les proves en humans busca avaluar la seguretat i la capacitat de generar resposta immunitària

  • Aquestes són les primeres proves en humans d'una vacuna a Espanya

Nadia Somoza
2 min.

L'assaig clínic en humans de la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra ha començat aquesta setmana a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i a l'Hospital Clínic de Barcelona amb 30 voluntaris.

L'assaig de la vacuna d'Hipra comença al Clínic i al Trueta | Dani Giménez

Fase I/II

Són persones de 18 a 39 anys, que no han tingut la covid-19 i que no havien estat encara vacunades. Als voluntaris, se'ls administraran dues dosis separades en 21 dies: 25 rebran la vacuna que s'està testant i 5, la control (Pfizer). Aquesta és la Fase I/IIa, que té com a objectius avaluar la seguretat del vaccí i la immunogenicitat, és a dir, la capacitat per generar resposta immunitària. Els investigadors preveuen tenir els resultats d'aquesta fase en dos o tres mesos i han indicat que un assaig clínic estàndard sol durar un any.

En una roda de premsa aquest divendres, els responsables de l'assaig clínic han destacat l'interès per participar en les que són les primeres proves en humans d'una vacuna a Espanya. Unes 400 persones van respondre a l'anunci i van oferir-se a rebre la vacuna d'Hipra, farmacèutica internacional amb seu a Amer (la Selva).

Nova tecnologia

La vacuna d'Hipra, a base de proteïnes recombinants, de les variants alfa i beta, és a dir, les variants britàniques i sud-africanes, és una tecnologia que no es troba en cap dels vaccins que fins ara han rebut el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments. Els responsables del laboratori asseguren que l'organisme té menys feina per generar una resposta immunitària. És per això que també són vacunes que triguen més a desenvolupar-se..

Producció massiva a partir d’octubre

La farmacèutica té previst iniciar la comercialització de la seva vacuna contra la covid-19, encara en fase experimental, abans de l'estiu vinent. Aquest seria l'escenari més pessimista, mentre que el més optimista contempla iniciar la distribució del vaccí a principis de 2022. El laboratori amb seu a Amer començarà a produir de forma massiva la vacuna a partir d'aquest octubre, a l'espera de rebre l'autorització de les autoritats sanitàries.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz