Cataluña
A partir de divendres

El Govern es resigna i prorroga les restriccions sense el toc de queda

MARC GUASCH
5 min.

Decau el toc de queda a tot Catalunya. Després dels darrers revessos judicials, el Govern s’ha vist obligat a cedir. El TSJC ha avalat aquest dijous la petició del Govern per prorrogar una setmana més la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones i l'aforament del 70% pels actes religiosos.

Ara bé, el Procicat no ha previst la limitació nocturna, que d'aquesta manera deixa d'estar en vigor arreu de Catalunya a partir d'aquest divendres.

El toc de queda "sense sentit"

Des de que toc de queda ja no està vigent s'han repetit les escenes d'aglomeracions a les platges de localitats com Sitges i a les festes de barri de Barcelona com la de Gràcia i Sants. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reconeix, però, que el toc de queda no té sentit si no s'aplica a gran part de Catalunya. També avisa que si la situació empitjora, el confinament nocturn continua sobre la taula.

Reunions socials i aforaments

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala seguir set dies més amb la limitació de reunions i trobades familiars i socials a no més 10 persones, tant en l'àmbit públic com privat,. L'aforament segueix limitat al 70% en actes religiosos i cerimònies civils, amb un màxim d'entre 1.000 i 3.000 assistents. Per al TSJC, les restriccions requerides per la Generalitat estan "degudament justificades" i, a més, "l'afectació de drets i llibertats no és severa", tal com sosté també el ministeri fiscal en el seu pronunciament sobre les mesures sol·licitades.

Divendres cau el toc de queda a Catalunya | Laura Herrero

D'aquesta manera, el Govern renúncia a aplicar el confinament nocturn després que el TSJC rebutgés el dilluns la petició de l'Executiu català d'ampliar aquesta mesura a 62 municipis catalans. L’objectiu era el de evitar les aglomeracions a les poblacions més grans, sobretot a les grans capitals com Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Final del toc de queda

Torroella de Montgrí és un dels 19 municipis que aquest divendres ha vist com s’aixecava el toc de queda imposat per la Generalitat a les darreres setmanes. El consistori veu amb satisfacció el final de la restricció tot coincidint amb l’inici de la Festa Major de la població. El seu alcalde, Jordi Colomí, assegura que, de moment, no pensen reforçar els dispositius policials perquè el final del toc de queda coincideix amb el final del període de més afluència vocacional. A més, mantindran el tancament dels aparcaments a les platges, que fins ara ha servit per dificultat les aglomeracions nocturnes.

Torroella de Montgrí no reforçarà els dispositius policials per evitar botellots

Revés del TSJC

El TSJC rebutjava aquest dilluns la nova proposta de l’executiu català que pretenia ampliar el toc de queda a 63 municipis, entre ells els de més de 20.000 mil habitants amb més incidència. Després d’aquesta nova resolució, el toc de queda entre la 1 a 6 de la matinada només afectarà, fins aquest divendres, 19 municipis catalans.

Els magistrats han assegurat que part dels municipis de més de 20.000 habitants per als quals el Govern volia aplicar el toc de queda no aconseguien l'índex superior a 125 casos per cada 100.000 habitants, "de manera que segons les seves pròpies premisses resultaria encara més innecessari i desproporcionat el toc de queda".

La Guàrdia Urbana desallotja per aglomeracions les places del barri Gràcia de Barcelona EFE/Quique García

Els jutges mantenen, alhora, que la Generalitat no ha justificat que aquesta pròrroga del confinament nocturn tingués motius sanitaris, sinó que el que perseguia era mantenir l'ordre i la seguretat pública. En la seva resolució, el TSJC manifestat que el control d'aquest aspecte "no és una mesura que hagi de ser autoritzada per Jutjats i Tribunals". Els jutges creuen que si la policia pot controlar la interacció social de dia, també ho hauria de fer de nit .

Aragonès respon al TSJC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, advertia aquesta setmana que el toc de queda "no és una qüestió d'ordre públic, és una qüestió sanitària". Aragonès insisteix en aquest sentit que "necessitem instruments perquè s'evitin nous contagis".

Acompanyat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el president català va visitar aquest dilluns l'hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí i s'ha reunit amb els seus responsables. Allà ha destacat que "la manca d'una normativa especifica en aquesta matèria fa que recaiguin en els tribunals matèries que són qüestió de les administracions", i ha criticat que el Govern no hagi previst una llei específica. Argimon insisteix, en aquesta línia, que el confinament nocturn segueix sent necessari per raons sanitaries i que tot i la lenta millora de les dades esl hospitals necessiten poder atendre altres malalties.

Aragonès adverteix que el toc de queda segueix sent necessari

19 municipis afectats fins divendres

Després d'aquesta nova resolució el toc de queda es manté només als 19 municipis amb una incidència del coronavirus superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, per la qual cosa només s'aplica aquesta restricció a Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz