Televisión
Rebutja l'ampliació

El TSJC manté el toc de queda a només 19 municipis

MARC GUASCH
4 min.

Nou revés del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a les intencions del Govern de garantir la limitació de la mobilitat nocturna als municipis més grans com Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

El TSJC ha rebutjat aquest dilluns la nova proposta de l’executiu català que pretenia ampliar el toc de queda a 63 municipis, entre ells els de més de 20.000 mil habitants amb més incidència. Després d’aquesta nova resolució, el toc de queda entre la 1 a 6 de la matinada només afectarà, fins divendres, 19 municipis catalans.

Considera desproporcionada l'ampliació

Els magistrats han assegurat que part dels municipis de més de 20.000 habitants per als quals el Govern volia aplicar el toc de queda no aconseguien l'índex superior a 125 casos per cada 100.000 habitants, "de manera que segons les seves pròpies premisses resultaria encara més innecessari i desproporcionat el toc de queda".

El Govern pretenia evitar aglomeracions com les viscudes a Barcelona aquest cap de setmana

Els jutges mantenen, alhora, que la Generalitat no ha justificat que aquesta pròrroga del confinament nocturn tingués motius sanitaris, sinó que el que perseguia era mantenir l'ordre i la seguretat pública. En la seva resolució, el TSJC manifestat que el control d'aquest aspecte "no és una mesura que hagi de ser autoritzada per Jutjats i Tribunals". Els jutges creuen que si la policia pot controlar la interacció social de dia, també ho hauria de fer de nit .

Aragonès respon al TSJC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, adverteix que el toc de queda "no és una qüestió d'ordre públic, és una qüestió sanitària". Aragonès insisteix en aquest sentit que "necessitem instruments perquè s'evitin nous contagis".

Acompanyat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el president català ha visitat aquest dilluns l'hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí i s'ha reunit amb els seus responsables. Allà ha ha destacat que "la manca d'una normativa especifica en aquesta matèria fa que recaiguin en els tribunals matèries que són qüestió de les administracions", i ha criticat que el Govern no hagi previst una llei específica. Argimon insisteix, en aquesta línia, que el confinament nocturn segueix sent necessari per raons sanitaries i que tot i la lenta millora de les dades esl hospitals necessiten poder atendre altres malalties.

Aragonès adverteix que el toc de queda segueix sent necessari

19 municipis afectats fins divendres

Després d'aquesta nova resolució el toc de queda es manté només als 19 municipis amb una incidència del coronavirus superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, per la qual cosa només s'aplica aquesta restricció a Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

Paral·lelament, el TSJC sí avala mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% de l'aforament en actes religiosos a tot el territori de Catalunya.

Reacció de l'oci nocturn i restauració

La Fecasarm, que agrupa les associacions de restauració i oci nocturn, insisteix que cal reobrir l'oci nocturn legal i ha decidit portar la qüestió al TSJC. La patronal defensa que els seus locals són "l'única alternativa" als botellots i festes il·legals. El Gremi de Restauració també demana ampliar l’horari dels bars i restaurants, com a mínim, fins a les 2h.

Més dispositius policials a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha ajustat els dispositius policials per evitar les aglomeracions viscudes durant el primer cap de setmana sense toc de queda, especialment al barri de Gràcia. Concentrarà més efectius a partir de les 2 de la matinada i fins a les 6 del matí. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha apel·lat al "civisme" de la població de cara a les festes del barri de SanTs d'aquesta setmana.

Barcelona reforçarà el dispositiu policial aquest divendres | Laura Herrero

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz