Cataluña
Salamanca

Aragonès, absent a la Conferència de Presidents, ho fia tot a la Bilateral

MARC GUASCH
4 min.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat el gran absent, de fet l’únic després que el lehendakari Iñigo Urkullu confirmés la assistència, a la XXIV Conferencia de Presidents que s’ha celebrat a Salamanca. Sobre la taula, aspectes destacats com la pandèmia, els fons europeus, el finançament autonòmic i el repte demogràfic.

Aragonès justifica la seva absència

Aragonés ja va anunciar la seva negativa a acudir a aquesta Conferència malgrat que li ho va demanar expressament Sánchez en la reunió que van mantenir fa unes setmanes en el Palau de la Moncloa. Aquest mateix dijous dubtava de la utilitat d’una reunió en que “nomé es pot parlar durant 5 minuts” i que a la pràctica “serveix per poc més que per fer-se una foto”. D’aquesta manera el Govern ho fia tot a la Comissió Bilateral amb l'Executiu central que se celebrarà a Madrid dilluns.

Puig ho considera un “immens error”

Ja abans de la Conferència de Presidents el mateix cap de l'executiu central, Pedro Sánchez, lamentava que “la veu de Catalunya” fos la única absent a la trobada. També altres dirigents com el president valencià Ximo Puig han posat l’accent en el fet que Aragonès sigui l’únic president autonòmic que hagi declinat la seva participació advertint que “és un immens error”.

En paral·lel als comentaris, ERC ha confirmat en un tuït que Aragonès s'ha reunit aquest mati amb la secretaria general de la formació republicana Marta Rovira a Ginebra, on resideix des de 2018.

56 traspassos a la Bilateral

Respecte a la taula bilateral entre els dos executius prevista per aquest dilluns, el president català espera que el "compromís de retrobament" de l'Estat es concreti amb un calendari pels de 56 traspassos pendents. El Govern ha denunciat precisament la "mancat de voluntat" de l'executiu espanyol per tractar alguns temes com per exemple el repartiment dels fons europeus.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha insistit que "no hi ha temps" per dilatar més algunes qüestions i ha confiat que si "s'imprimeix un ritme intens" es podrà tancar la majoria de carpetes els propers mesos. També reclamaran que es facin efectius els traspassos de recursos contemplats a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que Puigneró ha recordat que estan xifrats en 3.800 MEUR.

10.500 milions per les CCAA

En el plenari de la Conferència de Presidents que se celebra a Salamanca, Sánchez ha confirmat als presidents autonòmics l'arribada de les vacunes i ha anunciat que durant 2021 es distribuiran 10.500 milions del pla europeu de recuperació, un 55,5% dels 19.036 milions que Espanya té previst rebre al llarg d'enguany.

A més, ha anunciat a l'activació d'un pla viu de 10.000 milions d'euros per a donar compliment a l'estratègia nacional per al repte demogràfic. Segons ha assegurat el cap de l'Executiu, en tot just tres mesos ja s'han iniciat tres de cada quatre mesures i s'ha compromès una quantitat superior als 3.000 milions.

Ayuso critica el repartiment dels fons addicionals

La presidenta de Madrid, Isabel Ayuso, ha denunciat durant la Conferencia, el canvi de criteri de l’executiu central en relació al repartiment del fons addicional per les CCAA, així com la manca de vacunes. "Si el repartiment s'hagués realitzat sobre la base del que suposa el 1,1% del PIB, a la Comunitat de Madrid li correspondrien 2.604 milions. Però al ser per població ajustada, seran 1.858 milions, és a dir, una pèrdua de 746 milions d'euros", ha exposat.

Sánchez reclama afrontar la recuperació junts

Sánchez ha fet una breu intervenció a l’inici de la Conferencia que se celebra al Convent de Sant Esteban de Salamanca on ha reclamat tant als governs autonòmics com als ajuntaments enfilar la recuperació davant la crisi sanitària i econòmica de manera conjunta.

En aquest sentit ha mostrat la intenció del seu Govern d'elaborar l'estratègia a futur comptant amb els governs autonòmics i municipals. "Junts hem sofert i junts hem de sortir", ha indicat Pedro Sánchez, qui també obre la porta a preparar els plans en el curt termini a la col·laboració amb els agents socials.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz