Televisión
Recepció institucional

La Generalitat i el Parlament reben els 9 indultats del procés

RTVE Catalunya
3 min.

Primer acte de reconeixement institucional als 9 liders del procés indultats la setmana passada. Aquest dilluns han estat rebuts primer al Palau de la Generalitat i després al Parlament.

El líder d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, els exconsellers, Jordi Turull, Raûl Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa, el secretari general de Junts i expresident de la ANC, Jordi Sánchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, han arribat junts a mitja tarda a la plaça Sant Jaume on han estat rebuts per una desena de persones amb banderes 'estelades' a crit de 'Independència'.

Fotografia amb Aragonès i Puigneró a la porta de Palau

El president català, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró s’han fet una fotografia amb ells a les portes del Palau de la Generalitat. Després ja a l’interior han rebut una forta ovació per part dels treballadors i els alts càrrecs.

El Govern rep als presos després de ser indultats | Laura Herrero

A continuació, han pujat fins a la Galeria Gòtica i a la Sala dels Diputats estat rebuts per la resta de membres del Govern, amb qui han mantingut una reunió. Posteriorment a la Galeria Gòtica Aragonès, Puigneró i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, han fet un breu discurs. Durant l'acte institucional s'ha deixat una fila de cadires buida que simbolitza als dirigents independentistes a l'estranger.

"Entossudits a fer la independència"

En la seva intervenció Aragonès ha assegurat que segueixen entossudits a "fer possible la independència de Catalunya" i ha proclamat que perseveraran a defensar l'amnistia i l'autodeterminació. En aquest sentit ha insistit que la via democràtica "passa inevitablement en democràcia per un referèndum sobre la independència" i ha deixat clar que que “heu de recuperar els vostres drets polítics. Els exiliats han de tornar a Catalunya sense por de ser perseguits", ha assegurat Aragonès en la compareixença.

Forcadell reclama l'amnistia

L'expresidenta del Parlament ,Carme Forcadell, ha afirmat que tant ella com la resta de líders independentistes indultats es comprometen a "treballar més que mai" per a aconseguir "la fi de la repressió". Forcadell ha assenyalat que treballaran "per a aconseguir que les persones que no poden tornar a casa, perquè són víctimes de la repressió política, puguin viure en pau i en tranquil·litat", en referència als líders independentistes fugits a l'estranger.

Diàleg sense límits

Al Parlament, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, la CUP i els comuns han participat de l'acte d'homenatge. A la cambra catalana, Forcadell ha tornat a representar als presos al faristol, una imatge amb molt simbolisme, ja que ella va ser presidenta de la cambra abans de ser destituida per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Precisament sobre la Carta Magna ha estat el discurs de l'actual presidenta, Laura Borràs, qui ha assegurat que la nova etapa de diàleg amb l'estat "no pot estar limitada per la Constitució".

El Parlament ret homenatge als presos indultats demanant que s'acabi la repressió | Elena Garcia

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz