Televisión
Sortida dels indultats

Els presos del procés surten prometent seguir treballant per la independència

RTVE catalunya
3 min.

Els nou indultats del procés ja són fora de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras. Visiblement emocionats Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Quim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva I Dolors Bassa han deixat enrere les respectives presons.

A l'exterior els esperaven desenes de persones, des de polítics a manifestants que els volien mostrar el seu suport. A la sortida, els nou líders empresonats han expressat el seu agraïment a aquelles persones que els han acompanyat durant els més de tres anys que han estat encarcerats.

Els presos independentistes de Lledoners surten lliures després de ser indultats ACN

Forcadell la primera a sortir

La primera imatge d'aquesta posada en llibertat ens ha arribat des de Wad-Ras on l'expresidenta del parlament Carme Forcadell ha estat la primera a abandonar el centre penitenciari. Ho ha fet amb la presència de l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, entre d'altres.

Forcadell surt de Wad-Ras convençuda que és un primer pas l'amnistia | Àlex Cabrera

Forcadell ha celebrat que li hagin concedit l'indult com "una petita victòria per aconseguir la gran victòria" que, per ella, és l'amnistia, l'autodeterminació i la república catalana. A la sortida de la presó ha insistit que ara el repte és aconseguir "la fi de la repressió i que puguin tornar els exiliats", i ha agraït el suport que ha rebut tot el temps que ha estat a la presó.

Junqueras adverteix que "no s'acaba res"

Al centre penitenciari de Lledoners els set dirigents homes han sortit del centre penitenciari en mig d'aplaudiments i amb la presència del president de la Generalitat i altres membres del govern.

Els 7 homes indultats del procés surten de la presó de Lledoners | Laura Herrero

El líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres que amb la seva sortida de la presó "no s'acaba res" i que continuarà treballant per la independència de Catalunya. Junqueras afirmat que ara són nou persones més que s'afegeixen i continuen el compromís "per la llibertat de totes les persones d'aquest país" i per l'amnistia.

El líder republicà ha assegurat que la seva voluntat continua sent traslladar al terreny de la política totes les seves aspiracions i ideals: "No hi ha ideal i compromís més noble i més alt que el de la llibertat del país i la independència" .

Els Jordis asseguren "no ens callarem ami"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha començat la seva intervenció, la primera dels set presos en Lledoners, amb un "record" cap a Carles Puigdemont, Marta Rovira, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Anna Gabriel, els "exiliats" del "procés", ha dit. Cuixart ha advertit que els catalans ja no tenen "por" i ha recalcat que "avui no és un dia de renúncia": "La repressió no ens ha vençut i no ens vencerà. No ens han fet callar i no callarem mai", ha assegurat el president d'Òmnium, convençut que l'Estat els ha concedit l'indult per la "pressió d'Europa i dels catalans".

L'ex president de la ANC i actual secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha assenyalat que "avui és un gran dia" perquè els presos surten "tots junts, dignes, units, en peus". "No ens tirarem enrere. No acceptarem cap silenci a canvi de cap indult", ha avisat Sànchez, que s'ha solidaritzat amb Puigdemont i "tota la gent de l'exili" i ha augurat que l'Estat espanyol serà "condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans" per haver "vulnerat" drets fonamentals.

Bassa reivindica l'autoderminació

I des de Figueres a Puig de les Basses l'exconsellera Dolors Bassa ha abandonat la presó acompanyada de la consellera de justícia Lourdes Ciuró, entre altres representants del Govern.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz