Televisión
Ple d'Investidura

El Parlament investeix Pere Aragonès com a president de la Generalitat

  • Com era previst, Aragonès suma els 74 vots d'ERC, Junts i la CUP

  • Oriol Junqueras ha seguit des del Parlament el Ple d'Investidura

  • Dilluns pendrà possessió del càrrec i anunciarà els nous consellers

RTVE Catalunya
3 min.

El Parlament ha investit aquest divendres Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat. Com era previsible, el candidat d'ERC i fins ara vicepresident del Govern ha sumat els 74 vots a favor d'ERC, Junts i la CUP, mentre que ha comptat amb el rebuig dels 61 dpitutats del PSC-Units, Vox, comuns, Cs i PP.

Aragonès ha estat escollit en el tercer intent després de les dues investidures fallides del març. És però el president que ha aconseguit més vots a favor en la seva investidura igualant Pasqual Maragall, que el 2003 també va obtenir 74 vots a favor.

A només 5 dies d'esgotar els terminis

L'elecció arriba a només cinc dies de finalitzar el termini i posa fi a gairebé vuit mesos d'interinitat en la Generalitat, ja que Catalunya porta donis del 28 de setembre de 2020 amb el Govern en funcions per la inhabilitació de Quim Torra, i en aquest període Aragonès ja ha assumit les funcions de president, encara que amb limitacions que a partir d'ara ja no tindrà.

Pere Aragonès es converteix en el president de la Generalitat més jove

Als seus 38 anys serà el president més jove de la història i la seva elecció suposa la volta d'ERC a la Presidència de la Generalitat 41 anys després --l'últim va ser Josep Tarradellas--, després de quatre dècades de presidents de l'antiga CDC, del PSC i de l'actual espai de Junts.

Sánchez insta a Aragonès a treballar junts per a aconseguir el retrobament

El cap del Govern, Pedro Sánchez, ha instat ja al nou president de la Generalitat a treballar junts per a aconseguir el retrobament entre catalans i la resta d'espanyols. En un comentari en el seu compte de Twitter, el president del Govern ha traslladat a Aragonès l'enhorabona per la seva elecció. "La vacunació, la recuperació sense deixar a ningú enrere i el retrobament entre catalans, i entre catalans i la resta d'espanyols, són tasques en les quals treballar junts. Fem-ho possible", ha escrit Sánchez.

Record d'Aragonès a Junqueras

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès aquest divendres a exercir el càrrec amb humilitat i amb determinació democràtica. En un breu discurs després de ser investit president de la Generalitat també ha tingut paraules de record pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, a qui ha reconegut com un dels seus principals referents polítics.

Després de ser proclamat president, Aragonès ha saludat als líders parlamentaris de tots els grups parlamentaris, excepte Vox, que en aquest moment ha abandonat l'hemicicle. Ha acabat amb un "Visca Catalunya lliure". Després de la seva intervenció ha sonat 'Els segadors', l'himne de Catalunya.

Dilluns al vespre prendrà possessió del càrrec

Al final de la sessió, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha signat el nomenament de Aragonès perquè pugui ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i ha explicat que el comunicarà "a les autoritats competents", en referència al rei, a qui no té intenció de demanar audiència.

Borràs li remetrà l'anunci del nomenament per correu, perquè pugui ser publicat en el Boletín Oficial del Estado i passi a ser efectiu. D'aquesta manera s'espera que dilluns al vespre pugui prendre possessió del càrrec. Posteriorment Aragonès ha d'anunciar els noms de les persones que ocuparan les 14 conselleries del nou executiu que podrien començar a treballar dimecres vinent.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz