Televisión
Helvètica

Pilar Villuendas Andrés: "Pels cartells dels JJOO tenia ganes d'utilitzar colors acolorits perquè era el moment de sortir de la negror del franquisme"

Notícies   Helvètica  
  • L'Òscar Dalmau va conversar amb la dissenyadora Pilar Villuendas Andrés

  • Entre els seus projectes més destacats trobem el logotip del PSUC o els cartells dels Jocs Olímpics del 92

  • Sumeu-vos a la secció a la carta de La 2 de RTVE Catalunya

RTVE Catalunya
2 min.

Ara sí. Per aquest capítol l'Òscar Dalmau sí que va tenir convidada en la seva secció. I és que en un programa dedicat a la relació entre disseny i política, no podíem no comptar amb la presència de la dissenyadora Pilar Villuenda Andrés. Fins i tot, com va dir Dalmau, li podríem haver dedicat un capítol sencer!

La trajectòria artística de Villuenda ve de molt lluny i s'ha escampat tant per projectes locals com estatals. Un dels seus treballs més destacats va ser la creació del logo del partit PSUC l'any 1977. "Des del primer moment vaig saber que utilitzaria el vermell", ens va explicar. I és que en la creació del logotip va tenir molt en compte tota la simbologia que rodejava els ideals del partit i és per això que el color vermell, característic del comunisme i socialisme, hi és present, així com la falç i el martell. De fet, ens va explicar que per introduir aquests dos elements va buscar una manera "més amable" de representar-los per tal que entrés bé pels ulls.

Logotip del PSUC de Pilar Villuendas Andrés a 'Helvètica' cropper

Un any després, el 1078, va ser l'encarregada de crear el logotip de CCOO de Catalunya. Un logotip que va durar durant molts anys i que es caracteritza, també, pel seu vermell i per la seva tipografia de lletres gruixudes i fermes. "Eren moments molt importants, físics i de reacció conjunta", va detallar. I d'aquí la consistència de les seves lletres.

Cartells de Pilar Villuendas Andrés al capítol d''Helvètica' dedicat al disseny institucional cropper

Anys abans que tinguessin llocs els Jocs Olímpics de Barcelona, també va rebre la delicada tasca de dissenyar-ne els cartells. Un projecte complicat i carregat de creativitat: va haver d'imaginar-se com serien les instal·lacions esportives, ja que en el moment que va elaborar els cartells encara no estaven del tot construïdes. Això sí, en el seu ideal i en la seva imaginació no hi va faltar la llum i els colors vivents. "Tenia ganes d'utilitzar colors acolorits perquè era el moment de sortir de la negror del franquisme i necessitàvem llum i color", va exclamar. I així va ser! Els Jocs Olímpics van ser una explosió de llum i color no només pel que fa als seus cartells, per la ciutat de Barcelona en general.

Ens veiem la setmana que ve amb més còctels de colors que han marcat la nostra història!

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz