Televisión
Debat d'investidura

Aragonès avisa Puigdemont que vol un govern "sense substitucions ni tuteles"

  • JxCat retreu a ERC que hagi tancat primer un acord amb la CUP que ha resultat "estèril"

  • ERC creu que no hi ha cap escull per a l'acord i que "el país no pot seguir en la provisionalitat"

  • La CUP avisa JxCat que l'acord de mínims negociat amb ERC "no es toca"

RTVE Catalunya
4 min.

Pere Aragonès considera "imprescindible coordinar estratègies" entre les forces independentistes, però ha marcat terreny enfront de Puigdemont. Aragonès s'ha mostrat partidari de "reconèixer tots els espais independentistes, tant a Catalunya com en l'exili", però ha reclamat així mateix "posar en valor el lideratge de les institucions de Catalunya, d'aquest Parlament, d'aquest Govern i d'aquesta presidència".

"Sense substitucions ni tuteles"

El pròxim president, ha recalcat Aragonès, tindrà una "responsabilitat indelegable i insubstituïble", unes paraules amb les quals s'ha volgut desmarcar del paper que inicialment va adoptar el seu antecessor en el càrrec, Quim Torra, que reconeixia a Puigdemont com a "president legítim" des de Bèlgica. Aragonès ha defensat "aprofitar tots els actius", però ell pensa exercir el càrrec de president "sense substitucions ni tuteles".  Un missatge velat dirigit a JxCat, que reivindica que el denominat Consell per la República sigui el nucli de decisió estratègica de l'independentisme, davant els recels d'ERC.

Pere Aragonès no veu motius perquè JxCat continuï bloquejant el Govern. El candidat d'ERC a la investidura ha volgut minimitzar les diferències amb Junts durant el discurs del segon debat al ple, aquest dimarts al matí. "Malgrat les dificultats, hem de fer un acord de governança el més ampli possible", ha insistit. "Ens hi va la credibilitat", ha reiterat Aragonès.

El candidat republicà ha apel·lat a la responsabilitat de Junts par "aprofitar l'oportunitat històrica" d'aconseguir que tot l'independentisme estigui compromès amb el Govern.

Junts nega que vulgui imposar tuteles a Aragonès

La portaveu de Junts en el Parlament, Gemma Geis, ha negat que la seva formació pretengui imposar-li tuteles al candidat d'ERC a la Presidència, Pere Aragonès, des del Consell per la República. Li ha demanat, en aquest sentit: "No confongui als seus electors ni al Parlament" i ha advertit que les propostes que ha plantejat el seu partit durant les negociacions deixaven "clar" que la Presidència i el Govern quedava diferenciat de la coordinació de l'estratègia independentista.

JxCat critica l'acord aconseguit entre republicans i la CUP.

La diputada de JxCat ha justificat l'abstenció de la seva formació perquè "ha faltat temps" pel pacte. De fet, ha retret als republicans que "de manera legítima" les primeres setmanes de les negociacions apostessin per "la via àmplia" o per arribar a acords amb formacions amb menys presència parlamentària com la CUP.

Geis també ha deixat en evidència, d’altra banda, que el seu projecte per a Catalunya "dista molt" de l'acord entre ERC i la CUP, que respecta, però que ha qualificat d’estèril. En aquest sentit ha retret als republicans que comencés les negociacions amb els 'cupaires' posant en dubte els plantejaments per reactivar l’economia i l’impacte pressupostari de les polítiques pactades.

La CUP avisa JxCat que l'acord de mínims "no es toca"

La portaveu de la CUP-NCG al Parlament, Eulàlia Reguant, ha alertat que tindran el "puny tancat" davant qui vulgui "confondre" i prioritzi els interessos de partit per sobre de la gent. "Qui no posi al centre a la gent sinó els balls de cadires", ha concretat. Des de la CUP han celebrat que Junts "parli de polítiques socials" però han apuntat que "comencem malament" si no volen acceptar uns "acords de mínims". "No hi ha acords estèrils per garantir drets. La renda bàsica universal no es toca. És una eina bàsica per garantir drets, és la base de la llibertat republicana", ha esgrimit.

Reguant ha apostat per ampliar l'acord per la investidura signat amb ERC i ha reivindicat atendre les "necessitats urgents" de la ciutadania al mateix moment que ha recordat que existeixen limitacions pel marc constitucional. També ha criticat que l'Estat no "afluixi" amb la "repressió".

Sabrià, contra JxCat: "No té cap sentit mantenir el país en la provisionalitat"

El diputat d'ERC i membre de l'equip negociador dels republicans, Sergi Sabrià, ha lamentat que JxCat s'abstingui en creure que això manté en "stand by" el país i fa arrencar un compte enrere electoral "innecessari". El republicà ha considerat que Junts prioritza l'interès particular quan "juga amb els temps" i ha donat per superat el debat sobre la reformulació del Consell per la República. "On és ara l'atzucac?", ha preguntat Sabrià.

Des d'ERC han insistit que no hi ha cap "escull indiscutible" que justifiqui el posicionament de Junts i han afirmat que suposarà perdre una "oportunitat" històrica per tenir un Govern d'esquerres i independentista".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz