Televisión

Com demanar el vot per correu a les eleccions del 14-F

  • El vot es podrà demanar fins al 5 de febrer

  • Es pot entregar al carter quan dugui la documentació al domicili o en una oficina de Correus

  • El termini màxim per entregar-lo és el dia 12 de febrer a les 14 h

RTVE Catalunya
3 min.

El vot per correu creix de manera exponencial triplicant-se aquest any amb 12.000 sol·licituds a causa de la pandèmia. Aquesta és una de les opcions que el Govern de Catalunya fomenta per reduir l'acumulació de gent als col·legis electorals aquest 14-F.

Ismael Peña-López, Director General de participació ciutadana i processos electorals assegurava en una entrevista al Cafè d'Idees que el vot per correu s'ha disparat i que podem demanar-lo tranquil·lament des de casa sense haver de desplaçar-nos.

Com demanar el vot per correu?

La sol·licitud del vot es pot fer com sempre a l'oficina de Correus, però aquest cop es pot demanar també per internet a través del web de Correus. La petició es pot fer fins al 5 de febrer.

Cal tenir en compte que si s'opta per la sol·licitud telemàtica es necessita el certificat digital idCAT, el DNI electrònic o altres certificats electrònics. Sovint requereixen una validació presencial, que aquests dies s'està fent amb cita prèvia en el cas de l'idCAT, per exemple.

Com rebré la documentació?

El carter durà la documentació, les paperetes i el sobre a casa de cada sol·licitant i l'elector pot entregar el seu vot a l'empleat de Correus que li ha portat la documentació i rebre un justificant que acrediti que ha votat. Només caldrà identificar-se amb un document oficial, com el DNI. Si es prefereix esperar, es pot entregar el vot en una oficina.

Fins a quin dia puc entregar el vot?

El vot per correu es pot entregar al carter quan dugui la documentació al domicili, però també es pot entregar en una oficina de Correus fins dos dies abans de les eleccions catalanes, és a dir, el 12 de febrer, a les 14 h.

Puc descarregar la papereta des de casa?

Per primera vegada es podran descarregar tant les paperetes com els sobres per anar a votar presencialment el 14 de febrer a través d'internet, al web que ha preparat la Generalitat per aquests comicis.

Un cop feta la sol·licitud del vot per correu a l'Oficina del Cens electoral, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa el dia de les eleccions.

Els lleidatans són qui més demanen el vot per correu

Per demarcacions, els que fan servir més el vot per correu habitualment són els lleidatans, que van superar fins i tot el 3% de vot per correu l'any 2015, i on habitualment sol estar per sobre del 2%. El percentatge és més alt a Girona i Tarragona que no pas a Barcelona, la demarcació on acostuma a ser més baix (tot i que, com que és la que té més població, en xifres absolutes és on més ciutadans voten per correu: 51.648 el 2017).

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz