Televisión

La manca de vacunes i la soca britànica tensen Europa

  • Salut es queda sense reserves de vacuna aquesta setmana i retarda la segona dosi

  • Es preveu que la soca britànica sigui predominant "en 5 o 6 setmanes"

  • Es declaren 3.598 casos i 10 morts

RTVE Catalunya
3 min.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la covid aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, ho faran abans d'esgotar el màxim de 42.

Soca britànica en creixement

La soca britànica de la covid podria ser la predominant "en entre cinc i sis setmanes", segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Això implicaria que a mitjans de març, aquesta variant suposaria "més del 50%" dels contagis. El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomás Pumarola, ha explicat que del que ha passat al Regne Unit es pot concloure que a partir d'una representació d'entre el 10 i el 20% dels contagis, la pujada és "exponencial".

Aquesta variant suposaria més del 50% dels contagis

Pumarola ha indicat que hi ha actualment tres variants que preocupen: la britànica, la sud-africana i la brasilera. Tot i això, i coincidint amb Argimon, ha augurat que la previsió és que els casos de variant britànica continuïn creixent a Catalunya i es converteixi en la predominant en les setmanes vinents. Segons les dades de què es disposa a la Vall d'Hebron, la nova variant representa el 8% del total de casos.

El doctor Salvador Macip ha explicat avui en una entrevista al Cafè d'Idees que el descontrol serà màxim en unes setmanes.

Incrementar la seqüenciació

Davant d'això, l'estratègia implica incrementar la seqüenciació i es farà a través d'un cribratge inicial en hospitals representatius del territori i una segona fase de seqüenciació entre l'Hospital Vall d'Hebron, Bellvitge, el Germans Trias i Pujol i el Clínic.

Les dades es mantenen

Evolució de la covid-19 a Catalunya. Data: 28/01/2021

La velocitat de propagació de la covid, l'Rt, segueix 0,95, segons el darrer balanç del Departament de Salut. El risc de rebrot també segueix a 590 com fa 24 hores. En paral·lel, la incidència a 14 dies baixa i passa de 655,02 a 648,31. D'altra banda, s'han declarat 3.598 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 458.572. El 6,77% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 10 noves morts al sistema informàtic i el total és de 18.935. Hi ha 2.904 pacients ingressats amb covid-19 als hospitals catalans, 117 menys, i 706 a l'UCI, un més. Els vacunats amb la primera dosi són 184.075 (+1.642) i 23.185 amb la segona (+4.914).

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz