Televisión

Alerta per estafes a residències i persones grans amb la vacuna de la covid-19 com asquer

  • Tant les residències com els avis que viuen sols s'han convertit en el principal objectiu dels delinqüents

  • Els estafadors també trafiquen amb la venda per internet de vacunes en el mercat negre

  • S'han detectat més d'un centenar d'intents d'estafa per telèfon a residències de Catalunya

CAROL ESPONA
6 min.

Les organitzacions criminals no paren de voletejar al voltant de les noves vacunes. Hores després que comencés la vacunació en diferents països, el comportament oportunista i depredador de les bandes estafadores ja es va deixar notar. Pocs dies després d'aprovar-se la primera vacuna, ja van començar a proliferar els usuaris que les venien en el mercat negre d'internet amb l'objectiu d'obtenir el màxim benefici econòmic.

Alguns usuaris d'internet estarien disposats a pagar molts diners per a ser dels primers a ser vacunats. Els experts creuen que això pot anar a més pel temor a l'escassetat de vacunes.

Els estafadors ofereixen la vacuna de Moderna

Carlos Fragoso, expert en ciberseguretat de l'empresa One eSecurity ens ajuda a fer una cerca ràpida a Telegram, en fòrums, en mercats de la internet profunda... L'objectiu és buscar anuncis en els quals s'ofereixen vacunes per a la COVID-19, incloent-hi les autoritzades ja a Espanya i a la Unió Europea: Pfizer-BioNTech i Moderna. No triga molt a trobar ofertes per un preu d'entre 500 i 1.000 dòlars a pagar en la coneguda moneda digital, els bitcoins, difícil de rastrejar. Fins i tot es pot contactar amb el venedor per Whatsapp o correu electrònic.

Els estafadors venen vacunes a través de la Deep Web

Segons Fragoso, és important que se sàpiga que aquestes vacunes, la majoria de vegades, no existeixen. Són grups criminals que el que volen és estafar-nos i només aconseguir els nostres diners. "La probabilitat que aquestes vacunes existeixin és realment molt baixa, ja que encara que els grups criminals tinguin intenció de robar-les, actualment tots els governs i empreses estan protegint i monitorant de manera molt intensa la cadena de subministrament. Es tracta d'estafes on el delinqüent o els grups organitzats volen diners ràpids", assegura.

El mercat negre de les vacunes: un risc per a la salut pública

La possibilitat que les vacunes siguin robades, manipulades o enviades al mercat negre ha posat a tothom en alerta màxima. Pot representar un risc important per a la salut pública. A més d'ineficaçes, poden ser tòxiques perquè no compleixen els requisits legals.

La incertesa, la por i l'escassetat de producció de vacunes pot encoratjar a moltes persones a buscar-les per altres vies o a creure a qui te la vol vendre. És el que li va passar a un treballador d'una residència d'Esplugues de Llobregat, a Barcelona. L'empleat va rebre una trucada telefònica a les quatre de la matinada. Li demanaven diners per a poder rebre immediatament la comanda de vacunes i li advertien que si no pagava seria sancionat.

Desconeixia que estava sent enganyat. Va acabar desemborsant 400 euros. Era la paga i senyal d'un import total de 3.000 euros.

En temes de salut ningú està fora de perill. Qualsevol persona és vulnerable i pot caure en el parany. Els delinqüents saben molt bé a qui, com i quan manipular psicològicament a cada moment i actuen sense escrúpols. Els investigadors alerten que ara el seu objectiu són les persones grans.

"Les vacunes són gratuïtes, no hem de pagar per elles"

"Ningú ha de pagar per la vacuna perquè és gratis", afirma el portaveu dels Mossos d'Esquadra a Catalunya, Joan Carles Molinero. A Catalunya, els agents de la policia catalana han detectat més d'un centenar d'intents d'estafa per telèfon a residències d'avis. Els estafadors, amb el pretext de lliurar urgentment vacunes que suposadament havien comprat, es quedaven amb els diners.

Els Mossos d'Esquadra sospiten que podria haver-hi una organització criminal al darrere. Les trucades es fan des de telèfons internacionals i principalment des de Sud-amèrica i segueixen un mateix patró.

"Truquen a la residència, es fan passar per autoritats sanitàries o per empreses productores de la vacuna. Parlen amb algun treballador i avisen que està pendent el lliurament de les vacunes. Si volen garantir la seva arribada han de pagar una quantitat de diners. Per a donar credibilitat a la crida, els estafadors aporten dades sobre els directors de la residència", explica Molinero.

És llavors quan la víctima creu que es tracta d'una cosa molt important. Ho fan a hores clau perquè no pugui consultar amb ningú i l'estafat acabi pagant, no sense prèviament demanar-li la informació bancària.

Davant aquestes situacions, Molinero insisteix que "han de trucar immediatament al telèfon d'emergències 112 perquè els Mossos d'Esquadra o les policies locals es puguin personar com més aviat millor. Mai s'ha de pagar res i, per descomptat, no s'han de donar dades bancàries".

Quan va començar el període de vacunació, el Ministeri de Sanitat ja va anunciar que la vacuna es duu a terme amb cita prèvia, que no tindria cost per al ciutadà i que seria voluntària. No obstant això, els delinqüents van més enllà. No només enganyen per telèfon, sinó que la policia catalana sospita que les vacunes són una justificació per a presentar-se a casa de persones grans que viuen soles. Ja ho ha provat a diferents ciutats d'Espanya.

El següent pas, presentar-se en els domicilis

Fa uns dies, la Comandància de la Guàrdia Civil a Terol alertava, a través d'una carta, que s'estava oferint a persones grans la possibilitat de rebre la vacuna anticovid a domicili. La Guàrdia Civil tem que els estafadors puguin aprofitar la situació per entrar a casa seva i robar-los.

També han detectat aquest tipus de trampa al País Basc, Sevilla, Balears i en altres municipis on les persones grans han rebut trucades falses en les quals se'ls informaven que se'ls anava a vacunar contra la COVID-19. Una manera d'assegurar-se que els obririen la porta.

Altres estafes de la pandèmia

La venda de vacunes per internet no és l'únic frau que ha aparegut des que va començar la pandèmia. Una vegada restablerts els viatges internacionals, un dels objectius principals dels delinqüents va ser la venda de tests falsificats de coronavirus. Per 50 euros es podia aconseguir un. Fins i tot, les agències de viatges els venien juntament amb el bitllet. Al desembre, l'agència policial de la Unió Europea (Europol) i l'Organització Internacional de Policia Criminal (Interpol) van llançar un missatge als seus 194 països membres alertant de la possible activitat delictiva al voltant de les vacunes de la COVID-19. El secretari general d'Interpol, Jürgen Estoc, va assegurar que mentre els governs es preparen per a llançar les vacunes, "les organitzacions criminals planegen infiltrar-se o trastocar les cadenes de subministrament".

En l'època de major demanda de mascaretes, i quan encara escassejaven, també es van estendre les estafes en internet amb el material sanitari. En concret, amb les mascaretes que es venien per la xarxa. Els ciberdelinqüents oferien aquest material de protecció que mai arribava a les cases. Fa uns mesos, diverses organitzacions de consumidors i la Unió Europea alertaven de la venda, principalment per internet, de mascaretes falses o defectuoses, bé sense homologar o imitacions que no protegeixen prou.

Recomanacions per a comprar medicaments en línia

En aquest punt, cal recordar les recomanacions d'Interpol respecte a la compra de medicaments en línia: mai comprar sense prescripció mèdica, les fonts han de ser de confiança, no cal creure's mai les promeses exagerades, els preus per sota del mercat i, sobretot, no proporcionar informació mèdica.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz