Les receptes::
La sopa VIPAVSKA JOTA
Ingredients
Patates, mongetes, col fermentada, llorer, all, llard, alcaravia i ceba
Elaboració
Bullim per separat les mongetes, les patates i la col. Mentrestant, sofregim la ceba amb llard, i hi afegim unes fulles de llorer, all i alcaravia. De les mongetes, un cop cuites, en triturem la meitat. Després ja ho podem barrejar tot en una olla: les mongetes senceres i les triturades, la col, les patates, amb l'aigua i tot, i el sofregit. Ho deixem bullir uns deu minuts més i hi posem un pessic de pebre i ho rectifiquem de sal.
La coca POSTRGACA
Ingredients
Farina, ous, alls, llevat, formatge i cansalada fumada bullida
Elaboració
Fem una massa de coca amb la farina, els ous i el llevat; la treballem bé amb les mans, la deixem reposar una hora i mitja i l'estirem en una safata que pugui anar al forn. A sobre hi posarem zaseka, que és una pasta feta amb cansalada fumada bullida amb alls i llard. Després hi escampem formatge i ho posem al forn un quart d'hora.