Televisión

El PSC guanyaria les eleccions i ERC seria segona força per davant de Junts+, segons el CEO

  • Carles Puigdemont és el candidat més conegut, però Pere Aragonés i Salvador Illa, són els millor valorats

  • L'independentisme perd força: el 50% dels catalans rebutja la independència i el 42% li dona suport

RTVE.ES
4 min.

El PSC de Salvador Illa seria el guanyador de manera folgada en les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, ja que obtindria entre 40-47 escons, molt per sobre d'ERC (31-37) i Junts+ (28-34), que es disputarien la segona plaça, encara que amb un cert avantatge per als republicans, segons l'enquesta publicada aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

Les reaccions al CEO i els possibles pactes marquen el primer dia de campanya

Segons aquest sondeig, el PPC recuperaria espai en el Parlament i es col·locaria com a quarta força en aconseguir entre 8 i 12 diputats. Per contra, Vox cediria i cauria a la cinquena posició, amb entre 5 i 9 escons; mentre que la CUP aconseguiria entre 4 i 8 diputats; i Comuns Sumar, entre 3 i 6.

D'altra banda, la formació independentista d'extrema dreta, Aliança Catalana, amb Sílvia Orriols al capdavant, podria entrar en el Parlament català amb fins a dos escons, mentre que Cs es quedaria sense representació.

L'enquesta, donada a conèixer aquest divendres pel director del CEO, Jordi Muñoz, en el primer dia oficial de campanya electoral, es va fer entre l'11 i el 22 d'abril mitjançant 1.500 trucades telefòniques, per tant, no recull l'impacte que pogués tenir l'anunci de Pedro Sánchez que es prendria uns dies per a reflexionar sobre la seva continuïtat en el Govern després de la denúncia a la seva esposa.

A més, el baròmetre del CEO arriba un dia després que el Centre de Recerques Sociològiques (CIS) hagi publicat la seva pròpia enquesta, realitzada en els mateixos dies, però entre una mostra molt més gran, i que estima que el PSC obtindria 39-40 escons, per sobre de les candidatures independentistes de Junts+ (28-30) i ERC (27-28), que també pugnarien per la segona plaça.

El bloc independentista, en risc

Segons l'enquesta, el bloc independentista podria estar en risc i no aconseguirien la majoria absoluta si se sumen els escons mínims que li atorga, ja que només aconseguirien 63 diputats, cinc menys dels necessaris per a la majoria absoluta. En canvi, si es té en compte les xifres més altes i als diputats d'Aliança Catalana, sí que superarien la majoria absoluta amb escreix. Aquestes xifres contrasten amb les que li atorga el CIS, que en cap cas, el bloc independentista obtindrien la majoria absoluta.

De fet, el 50 % dels catalans rebutja la independència i el 42 % li dona suport. Un suport a la independència que és majoritari entre els simpatitzants de Junts (88 %), CUP (83 %), ERC (82 %) i Aliança Catalana (79 %), mentre que més del 70 % dels votants del PSC i Comuns Sumar es posiciona en contra, i en el cas de PP i Vox supera el 90 %.

Puigdemont, el candidat més conegut

Dins dels líders més coneguts i valorats, el de Junts+, Carles Puigdemont és conegut pel 99 % dels enquestats, seguit pel d'ERC, Pere Aragonès, pel 92 %. El candidat del PSC, Salvador Illa, és identificat per un 87 % de les persones enquestades.

Els altres candidats es queden bastant lluny. El de Ciutadans, Carlos Carrizosa, és conegut per un 56 %, la candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, per un 52 %. La resta de líders, el de Vox, Ignacio Garriga; la de la CUP, Laia Estrada, i el del PP, Alejandro Fernández, obtenen menys del 50 % de coneixement declarat.

Sobre la valoració, tan sols Pere Aragonès i Salvador Illa aproven, en aconseguir una valoració d'un 5,1 i un 5, respectivament. Els segueixen de prop Laia Estrada i Jéssica Albiach, amb un 4,9. Carles Puigdemont obté una nota de 4,2, mentre que els candidats de Vox, PP i Cs es queden per sota del 3, sent Carlos Carrizosa el que aconsegueix la nota més baixa amb 1,9.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz