Noticias

La nova llei turística, un text que aixeca polseguera

  • Els hotelers qualifiquen el text d'imposició ideològica del Govern del Pacte i demanen una rectificació

  • A Eivissa s'investiga la sol·licitud de 485 places poques hores abans que el decret entràs en vigor

CONXAROSILLO/RTVE BALEARS
3 min.

Des de la presentació del decret sobre el qual es basarà la nova llei turística que no han deixat de produir-se reaccions. Per part del sector turístic les primeres crítiques arribaren des de la patronal del lloguer vacacional (HABTUR), que troba que el text fa parts i quarts, a favor dels hotelers.

Però en els darrers dies, les associacions hoteleres de cada una de les Illes Balears també s'hi han manifestat en contra. Això representa un canvi de postura en el cas de la Federació Hotelera de Mallorca que, al començament, semblava estar-hi d'acord amb els objectius del decret.

Els hotelers ataquen el decret i la moratòria

Després de tres setmanes d'analitzar el decret i de debatre-ho amb els associats, els hotelers afirmen que no poden acceptar la moratòria ni la fórmula aprovada per la reducció de places, obligaria durant 4 anys no els hi permetrà obrir ni ampliar cap altre hotel. Aquest és le principal punt de discrepància amb l'Executiu.

Així ho manifestava divendres dia 18 amb una demostració d'unitat amb la presidenta Maria Frontera, que va comparèixer amb tots els presidents de les distintes zones turístiques i de l'Associació de Cadenes Hoteleres. Frontera qualificà la llei d'imposició ideològica del Govern del Pacte i demanava una rectificació.

Segons Frontera aquesta moratòria té una finalitat electoralista i s'hi ha introduït en el text sense consens i amb precipitació. La qualificà d'innecessària, ja que, segons va dir, la congelació ja és un fet des de l'entrada en funcionament dels plans territorials, els PIAT. Es queixà que l'obligació de reduir el 5% de les places per fer reformes impossibilita la rehabilitació de molts establiments.

Per altre costat, també va aprofitar per contestar les acusacions de la patronal HABTUR tot queixant-se que l'Executiu els té sempre en el punt de mira. Els hotelers es mostren decebuts i cansats de ser assenyalats com els responsables de tots els mals que afecten les Balears

Sospites a Eivissa

En les darreres hores s'ha conegut que el mateix dia que el Govern va aprovar la moratòria de places turístiques, 7 empreses d'Eivissa varen sol·licitar 485 noves places vacacionals. El Consell d'Eivissa mira cap a la Conselleria de Turisme i denuncia fuga d'informació. El vicepresident del Consell Insular, Mariano Juan s'ha mostrat sorprès, ja que la mitjana és de poc més d'un centenar de places per any.

El Consell, que sempre s'ha mostrat crític amb la nova llei turística del Govern, analitza ara les sol·licituds rebudes per saber quantes es van registrar a temps. Entre les 7 sol·licituds, destaca l'ampliació d'un hotel que demana 400 noves places.

El Consell recorda que en els darrers anys s'hi ha reduït en prop de 3 mil les places turístiques a l'illa d'Eivissa.

A Mallorca, hores abans de l'entrada en vigor del decret també es va presentar la petició per a 61 noves places en quatre expedients, dos de turisme interior i altres dos de lloguer vacacional. Uns casos que el conseller Negueruela no considera significatius. Ha explicat que per contra se'n han bloquejat altres 20.000.

El sector espera una rectificació

La nova llei turística, que ara per ara és un decret, es tramitarà com a llei en el Parlament. Els distintes actors del sector turístic confien introduir modificacions a través de les esmenes dels grups parlamentaris.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz