Cataluña
Baròmetre CEO

El PSC es manté estable com a partit més votat, Junts cau i es dispara Aliança Catalana

  • El PSC es manté com a favorit amb un suport del 25-29%, Junts baixa i AC es multiplica per 5

  • Els partidaris a la independència es queden en el mínim històric

RTVE Catalunya
5 min.

Els resultats del darrer Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), mostren una clara tendència a favor del PSC, que es manté com el partit més votat a Catalunya en el marc d'una situació política marcada per l'erosió de Junts i l'ascens d'Aliança Catalana.

El PSC guanyaria les eleccions, Junts baixa i AC es multiplica per 5

Segons l'estimació de vot, el PSC obtindria un suport que oscil·la entre el 25 % i el 29 % del vot, aconseguint entre 41 i 43 diputats al Parlament de Catalunya. Aquest resultat consolida els socialistes com a la primera força política en el context actual.

Per la seva banda, Junts experimentaria una forta caiguda, amb un percentatge de vot estimat entre el 15 % i el 19 %, la qual cosa li permetria obtenir entre 27 i 29 diputats. Aquesta pèrdua de suport representa un retrocés significatiu respecte als resultats de les darreres eleccions del 12 de maig de l'any passat, quan Junts va aconseguir 35 escons.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també experimentaria una certa millora, amb una estimació de vot entre el 13 % i el 16 %, la qual cosa li permetria assolir entre 21 i 23 diputats. Tot i aquesta millora, no aconseguiria igualar els resultats del 12M, quan va obtenir 20 escons.

D'altra banda, el Partit Popular (PP) continuaria mantenint una posició estable, amb un percentatge de vot similar al de les passades eleccions, entre el 10 % i el 12 %, el que li reportaria entre 14 i 16 escons. Per la seva part, VOX també es mantenia en una posició sòlida, amb una estimació de vot entre el 7 % i el 10 %, i entre 10 i 12 diputats.

Un dels fenòmens més destacats seria l'ascens d'Aliança Catalana, que podria multiplicar per cinc el nombre d'escons obtinguts en les darreres eleccions, passant de 2 a una forquilla de 8 a 10 diputats. Aquest augment notable de suport mostra una consolidació de la seva presència política, tot i que no seria suficient per alterar els grans equilibris del Parlament.

Els Comuns i la CUP obtindrien resultats similars als del 12M, amb una estimació d'entre 6 i 7 diputats per a Comuns Sumar i entre 3 i 4 per a la CUP.

En l'escenari global, l'independentisme es quedaria lluny de la majoria absoluta al Parlament de Catalunya. Tot i que en el millor dels casos es podrien aconseguir 66 escons (en un escenari favorable), cap combinació de forces independentistes arribaria a una majoria absoluta, la qual cosa implicaria que qualsevol pacte de govern necessitaria la inclusió d'Aliança Catalana.

El suport a la independència a Catalunya, en mínims històrics

Els darrers resultats del Baròmetre, recollits entre el 14 de febrer i el 14 de març de 2025 a través d'una mostra de 2.000 persones, revelen un canvi significatiu en les actituds polítiques dels ciutadans de Catalunya pel que fa a la visió de Catalunya vers Espanya. En aquest sentit, el suport a la independència, que ha estat una qüestió clau a la política catalana durant els darrers anys, ha caigut per primera vegada per sota del 40 %, una xifra que no s'havia registrat fins ara.

Concretament, només un 38 % dels enquestats es mostren partidaris de la independència de Catalunya, un descens notable en comparació amb anteriors baròmetres. Aquestes dades reflecteixen un canvi en la tendència que s'anava observant en els últims anys, amb una creixent polarització en la societat catalana sobre la qüestió de la independència, que sembla optar per un model menys rupturista.

D'altra banda, els resultats també mostren un augment destacat en el suport a l'estat autonòmic com a model territorial per a Catalunya. El 36 % de la població opta per l'estat autonòmic com a organització territorial preferida, la xifra més alta des del juny de 2015.

La preocupació per l'habitatge es consolida com a principal problema

Les dades del Baròmetre mostren un notable canvi en les percepcions dels ciutadans de Catalunya respecte a la situació política i econòmica del país, així com una consolidació d'una preocupació creixent per l'habitatge.

Una de les qüestions més crítiques entre la població continua sent l'habitatge. El 23 % dels enquestats considera que l'accés a l'habitatge és el problema més important de Catalunya, una dada que subratlla la dificultat per a molts ciutadans a l'hora d'accedir a un habitatge digne i assequible.

Menys pessimisme econòmic i polític

El baròmetre apunta a un retrocés en el pessimisme sobre l'economia catalana. Actualment, un 46 % de la població valora negativament l'estat de l'economia, una xifra que, tot i ser alta, representa la més baixa dels últims anys. Aquestes dades suggereixen que, després d'un període de grans dificultats econòmiques, una part de la població podria estar percebut una certa estabilització o millora, tot i que el descontentament segueix sent una realitat.

Pel que fa a la situació política, el volum de persones crítiques amb l'actual moment polític també ha caigut, registrant un 54 % de valoracions negatives, el valor més baix de la sèrie històrica. La caiguda del pessimisme més accentuada s'ha produït en els darrers mesos, que des del juny de 2024 ha disminuït del 75 % al 54 %, indica una certa distensió en l'àmbit polític.

En contrast, les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya es veuen com un problema menor, ocupant només el 8è lloc en les preocupacions dels ciutadans. Aquesta xifra suggereix que, tot i les tensions polítiques que han marcat els últims anys, altres qüestions com l'habitatge i l'economia estan guanyant més protagonisme en el debat públic.

Consens sobre la necessitat d'acords i exclusió dels partits extremistes

A l'hora de parlar de la política catalana i les dinàmiques institucionals, el baròmetre també revela un ampli consens entre els ciutadans sobre la necessitat de buscar acords per aprovar els pressupostos, tot i que això impliqui que els partits hagin de fer renúncies en algunes de les seves demandes. 7 de cada 10 catalans consideren que és necessari arribar a acords per garantir la governabilitat.

En aquest mateix context, una majoria de la població, concretament el 52 %, s'inclina a favor de l'aplicació d'un 'cordó sanitari' per excloure els partits extremistes de qualsevol pacte o acord de govern.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz