La manca d'oferta de pisos a Barcelona afecta tothom. També a les entitats que ofereixen allotjament a pacients i familiars que s’han de desplaçar a Barcelona per rebre tractament, que durant el 2024 van haver de denegar 185 peticions per falta de lloc, un 16% més que l’any 2023. Així i tot, van oferir més de 66.000 pernoctacions. Les entitats socials adverteixen que cada cop és més difícil cobrir tota la demanda d'allotjaments.
Dificultats per cobrir la demanda d'allotjaments dels pacients desplaçats a Barcelona
Gairebé impossible trobar allotjament
El Jesús i la seva dona, la María José, que són de Saragossa, van haver de venir a Barcelona per al trasplantament de pulmó que l'havien de fer al Jesús. "Ell va començar a buscar hotels, se'ns n'anava de les mans", recorda la María José que cuida el seu marit.
Com ells, aquesta és la situació de centenars de persones que venen a Barcelona cada any per sotmetre’s a intervencions o tractaments complexos. Aquestes persones són derivades als principals hospitals de tercer nivell de la ciutat des d’altres punts de Catalunya, altres comunitats autònomes o altres països. La situació és complicada, ja que els costos d’un hotel a Barcelona són molt elevats i la possibilitat de trobar un pis de lloguer sense saber bé quant de temps hauran de romandre a prop del centre sanitari és molt cara i gairebé impossible.
L'impacte econòmic per al pacient i la seva família
Des de la Vall d'Hebron són conscients de les conseqüències d'emmalaltir i haver-se de desplaçar. "L'ingrés d'un pacient a l'hospital té un impacte econòmic important. Primer, perquè deixen de tenir els ingressos habituals i segon, per l'augment de despeses que existeixen", assegura Eurnice Blanco, cap de treball social de l'Hospital Vall d'Hebron.
Així i tot, les entitats d'acollida aquest darrer any han atès 838 pacients diferents, 651 van ser acollides en recursos propis de les entitats, mentre que la resta van poder ser ubicades en hotels, gràcies a convenis de col·laboració, la qual cosa els va permetre accedir-hi de manera pràcticament gratuïta. A més, també van atendre 2.000 persones en total comptant els acompanyants.
A prop de 3 mesos d'allotjament solidari
La Fundació Jubert Figueras, és una de les que ofereix solucions habitacions a Barcelona a familiars i pacients. Els va oferir un pis compartit amb altres famílies hospitalitzades de fora de la ciutat. Un allotjament amb cada cop més demanda. "Molta gent ve a tractar-se aquí perquè només ho fan aquí. El fet d'oferir aquest allotjament dona molta pau", assenyala l'alba Sogués, treballadora social de la Fundació Jubert Figueras.
La durada de les estades varia en funció dels tractaments i les patologies, oscil·lant des d’un o dos dies en el cas de proves diagnòstiques fins a diversos mesos o un any en el cas dels trasplantaments. L’estada mitjana als pisos és de 33 dies. I, fins i tot, crea un vincle especial entre les famílies amb les quals comparteixen els espais durant el tractament.
"Marxes, fins ara; et passa alguna cosa, ens ajudem... És més ens diem: 'Fins demà família, adeu, família'. No ens coneixem de res, però hi ha unió", assegura en Jesús.
Una altra pacient, la Tatiana Olano, de 56 anys, és pacient de leucèmia i ha necessitat un trasplantament de medul·la òssia de donant no emparentat localitzat pel REDMO de la Fundació Josep Carreras, però per sotmetre’s a aquest tractament, s’ha hagut de desplaçar a més de 160 km de casa seva.
La coordinació entre ciència i suport social és clau
Després d’un trasplantament d’aquest tipus, el pacient ha de romandre a prop de l’hospital durant uns mesos per si hi ha alguna complicació o urgència. En el seu cas, va necessitar 109 dies a l’allotjament solidari. "El 50% del tractament la Vall d'Hebron i l'altre 50% la fundació", assegura Olano.
L'objectiu de les entitats és reduir la pressió hospitalària a Barcelona oferint allotjament a pacients desplaçats, derivats pels serveis socials dels hospitals. Les entitats d’acollida reclamen que la coordinació entre ciència i suport social és clau per garantir una atenció equitativa i evitar que cap pacient ni família quedi desprotegida. Si bé els avenços mèdics permeten l’increment de trasplantaments i els tractaments domiciliaris, el cost elevat de l’habitatge fan que aquests recursos residencials siguin més necessaris que mai.
Perquè tothom tingui aquesta oportunitat, les entitats socials fan una crida a què el sistema de salut públic sigui qui ofereixi aquest servei.
Entitats d'acollida a Barcelona
Les entitats d’acollida de Barcelona són la Fundació Hospitalitat Mare de Déu de Lurdes, la Fundació Jubert Figueras, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, la Fundació Inés Arnaiz, la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, l'Associació de Trasplantats Hepàtics de Catalunya i l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC).