L'exdiputada de la CUP i activista antimilitarista, Gabriela Serra, demana fermesa a les forces polítiques d'esquerra en la seva oposició al rearmament de la Unió Europea. Davant la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés per convèncer els grups sobre l'augment de la despesa en defensa, Serra creu que aquesta inversió és per "enfortir els guanys de les empreses armamentístiques i pot significar molta destrucció".
En una entrevista al Cafè d'Idees, l'exparlamentària considera que s'està alimentant el discurs de la por: "L'arma que més mata és la por. La por és molt barata i s'intoxica, és com la covid"
Per a Serra, les últimes decisions de la Unió Europea sobre defensa formen part del "joc del poder", com la recomanació de la Comissió perquè els ciutadans es preparin un kit d'emergència. "Necessita que la gent s'hi avingui" a la política de rearmament, argumenta, i que per això "cal que la gent senti por, senti inseguretat, i el missatge que vindrà una guerra". A més, preveu que en aquesta espiral bel·licista hi hagi "mesures de restriccions de llibertats".
Per acabar amb els conflictes, Serra és partidària de solucionar les causes que els provoquen en comptes d'atendre les seves conseqüències. En aquesta línia, advoca per més justícia social, equitat i lluita contra les desigualtats. "Si tu només actues sobre les conseqüències i no vas el que origina el problema, no ho soluciones", assenyala.
Fòrum català per la pau
En l'entrevista, Gabriela Serra també ha presentat el primer Fòrum català per la pau, un procés participatiu que s'inicia el 7 d'abril per recollir aportacions per elaborar un pla director de foment de la pau per a Catalunya. Un pla que la Generalitat presentarà posteriorment al Parlament.
Com a membre del consell assessor per la pau, Serra deixa clar que la pau és un concepte que va més enllà de l'absència de violència. "Com podem parlar de pau quan els joves no tenen dret a l'habitatge, o quan tenim problemes a les escoles?", es qüestiona. En aquesta línia, justifica que amb una política de pau no només adreçada a països en conflicte, sinó també a Catalunya: "podem ser capdavanters".