L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el nou Pla de Barris, que inclou 315 actuacions a 7 districtes fins al 2028. Amb una inversió de 300 milions d’euros, el programa busca reduir les desigualtats territorials amb projectes que van des de la rehabilitació d’escoles fins a la millora de l’espai públic i el reforç de serveis socials.
Per primera vegada, el pla incorpora un apartat anomenat Singularitat, pensat per barris de muntanya amb problemes d’accessibilitat com les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau i la Teixonera, així com per la Marina del Prat Vermell, un nou barri que acollirà 30.000 nous veïns en els pròxims anys. També s’han previst inversions al districte de Ciutat Vella.
El pressupost per al 2025 serà de 40 milions d’euros, dels quals 40% es destinaran a millores en l’espai públic i equipaments, i 10 milions a accions socials. En total, es calcula que el pla beneficiarà fins a 438.000 persones.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat que aquest pla assegura que “part de la riquesa de la ciutat es redistribueixi” i contribueixi a combatre les desigualtats a través de l’educació i la comunitat. “Comencem a fer polítiques que evitaran o cronificaran les futures desigualtats”, ha afirmat.
Reformes en centres educatius i escoles bressol
El pla inclou la rehabilitació de cinc centres educatius a la Zona Nord de Nou Barris, que recentment han passat a ser instituts-escola. Segons Collboni, aquest model permet que els alumnes no hagin de marxar del barri per continuar els estudis, reduint així l’abandonament escolar.
A més, al Besòs i el Maresme es construirà un nou centre de formació d’adults, es milloraran els patis de dues escoles i es completaran les reformes en una altra. També es preveu la creació de noves escoles bressol municipals a la Marina del Prat Vermell, el Raval i el Besòs i el Maresme.
Més biblioteques obertes durant l’agost
Un altre dels punts destacats és l’ampliació dels horaris de les biblioteques, especialment a l’estiu i durant les vacances de Nadal. Es preveu que sis biblioteques més obrin durant l’agost, i progressivament s’hi afegiran sis més. Aquesta mesura respon a les peticions de veïns i grups municipals, que havien reclamat més refugis climàtics a la ciutat en els mesos de calor.
Paral·lelament, es reforçarà el programa Menja Llibres, que s’ampliarà a tots els centres educatius de Ciutat Vella, i el programa Prometeus, que fomenta l’ús del català. “Hem de trobar noves estratègies per reintroduir la llengua com a element de cohesió social”, ha destacat Collboni.
Transformació urbana a Ciutat Vella
Per primera vegada, el districte de Ciutat Vella tindrà un únic Pla de Barris, amb diverses intervencions urbanístiques. Una de les més destacades serà la reurbanització del carrer Pepe Rubianes, amb una actuació en 6.700 m² per millorar-ne l’accessibilitat, la mobilitat, l’enllumenat i els espais verds. També es transformaran la plaça del Vuit de Març i els entorns del futur CAP del Gòtic.
A més, es reformarà el carrer de la Princesa, el primer gran projecte que es connectarà amb la nova Via Laietana. També es redactaran els projectes de reurbanització dels carrers Ferran i Jaume I, i es potenciarà l’eix rambla del Raval-Drassanes com a espai cívic i ciutadà. Finalment, s’impulsarà la transformació dels entorns de la plaça Blanquerna.
Amb aquest conjunt d’actuacions, el govern municipal busca reduir les desigualtats entre barris i millorar la qualitat de vida dels veïns, especialment en aquelles zones amb més vulnerabilitat social.