El carrer València de Camprodon amaga segles d'història entre les seves parets. Conegut antigament com el carrer de Santa Maria, aquest vial ha estat testimoni de guerres, comerç i transformacions urbanístiques que han marcat el municipi. D'entre tots els edificis que el conformen, tres destaquen per la seva rellevància històrica i arquitectònica: Casa Campa, Can Suris i l'edifici de la fusteria Camp Blanc. La presentadora Nerea Sanfe els ha vist de ben a prop a 'De Carrer'.

Algunes de les relíquies de la Segona Guerra Mundial que guarda el propietari de Casa Campa
Casa Campa, una fortalesa històrica
Situada al mateix carrer València, la Casa Campa és una de les construccions més antigues del poble, amb referències que es remunten al segle XV. Aquesta edificació va ser en el passat una fortalesa que va tenir un paper clau en diversos conflictes bèl·lics. Durant la Guerra del Francès al segle XVIII, el general Jacques-Nicolas Gobert va assaltar la fortificació i va cremar bona part del carrer. Més endavant, en les guerres carlines, l'edifici es va convertir primer en dipòsit de presoners i, més tard, en hospital militar.
El seu propietari actual, el veí de Camprodon Alejandro Cuadrado, conserva objectes històrics, com restes d'un avió britànic abatut durant la Segona Guerra Mundial. "El meu pare ho guardava tot", afirma Cuadrado quan explica a Sanfe l’origen dels objectes que mostra a l'aparador de l'establiment que regenta. Aquesta col·lecció de relíquies ha atret fins i tot l'interès de museus d’aviació.
“Les monges de Sant Josep van comprar la casa i la van fer escola de nenes“
Can Suris, de residència a escola
Un altre edifici singular del carrer València és Can Suris, una casa construïda a principis del segle XX per un empresari barceloní. El filòleg i escriptor Oriol Molas explica que l'any 1935 va viure una transformació molt particular: "Les monges de Sant Josep van comprar la casa i la van fer escola de nenes". Aquesta etapa va fer que tota una generació de camprodonins conegui l'edifici com "les monges". Avui dia, Can Suris ha canviat de funció i acull una farmàcia, però encara conserva l'encant i la memòria d'aquella etapa educativa.
La ferreteria Camp Blanc i la ceràmica de Morell
Finalment, un dels racons més curiosos del carrer València és la ferreteria Camp Blanc, reconeguda per la seva peculiar balconada decorada amb una ceràmica de l'artista local Josep Morell. Va crear una escena que representa un cavall blau i un bisbe, en honor a Sant Patllari, patró del poble. Morell també és conegut per les seves obres cartellistes de principis del segle XX.
Aquests tres edificis són una petita mostra de la riquesa històrica i arquitectònica del carrer València, un carrer que, tot i la seva petita extensió, amaga segles d'història i patrimoni de Camprodon.
Mira el capítol sencer de 'De Carrer' amb Nerea Sanfe a RTVE Play Catalunya.
De Carrer - Tarragona, Camprodon, Vic i Lleida