La ciutat d'Ouarzazate, coneguda popularment com ‘la porta del desert del Marroc’, cada any atrau centenars de turistes pels seus paisatges naturals, pel seu patrimoni històric i per la seva indústria cinematogràfica. Situada al peu de l'Atles, a 1.160 metres d'altura i al sud-est del país, es troba entre la ciutat de Marràqueix i el desert de Merzouga.
Estudis de cinema
Els seus estudis de gravació d'Ouarzazate són els tercers més grans del món i els primers de l’Àfrica. La geografia d'aquesta regió destaca per les seves muntanyes, deserts, rius i oasis. Per això, productors i directors l’han escollit com a escenari de nombroses pel·lícules i sèries de televisió. Algunes d’elles són Gladiator, Joc de trons o Príncep de Pèrsia.
Al Museu del Cinema es conserven decorats de produccions històriques que van dels anys 70 fins avui. N'és un exemple el rodatge Astèrix i Obèlix: Missió Cleòpatra, de l'any 2002. Els revestiments, tot i semblar de veritat, estan fets majoritàriament de cartó pedra. D'aquesta manera són més fàcils de moure.

La decoració de la pel·lícula 'Astèrix i Obèlix: Missió Cleòpatra'
Aït-Ben-Haddou
A prop del centre cinematogràfic d'Ouarzazate hi trobem una de les joies del Marroc: el ksar d’Aït-Ben-Haddou. Aquesta ciutat fortificada, que va ser declarada patrimoni de la humanitat de la UNESCO l’any 1987, data del segle XVII i està construïda amb fang i palla, un material delicat que requereix reformes anuals.
Durant els anys 70, la indústria de Hollywood va afegir elements arquitectònics falsos per a les seves gravacions, alguns dels quals encara es conserven. Tot i això, des que el ksar és un bé cultural protegit es prenen mesures per protegir i mantenir les seves edificacions tradicionals.
Els ksars, com el d'Aït-Ben-Haddou, es construïen a dalt de la muntanya i al costat del riu per protegir-se de les amenaces exteriors. Dins d'aquestes fortaleses hi havia casbes, que eren cases de quatre torres on vivien quatre famílies.

Un fotograma d'Aït-Ben-Haddou a 'Turisme Rural al Món'
La gorja de Dadès
A la mateixa província d'Ouarzazate, seguint la carretera que porta a la ciutat de Tineghir, es poden veure moltes casbes que daten de la mateixa època que la ciutat fortificada de Aït-Ben-Haddou. Aquest trajecte és conegut com la Ruta de les Mil Casbes i porta a un dels llocs més impressionants del Marroc: la gorja del Dadès. Allà les formacions rocoses han creat un paisatge únic de congostos vermells amb vegetació al mig.
Molts escaladors d’arreu del món visiten aquest indret per pujar les seves parets rocoses, que arriben fins als 300 metres d’altitud. A més, al voltant de la gorja hi ha pobles amazics com Boumalne Dadès, on els turistes poden conèixer de primera mà la vida quotidiana dels seus habitants i costums tradicionals.
Una carretera de la gorja de Dadès Getty Images / Ulrich Hollmann