menú principal Cataluña

5 llocs imprescindibles de Xipre: ruta d'est a oest

Turisme rural al món Turisme rural al món
  • 'Turisme rural al món' visita cinc ciutats històriques de Xipre: de Làrnaca a Pafos

  • Descobreix una ruta per diferents ciutats del Marroc, de nord a sud

Turisme rural al món - Xipre
Yusra Alami Marrad
Tiempo de lectura 3 min.

Xipre, al bell mig del Mediterrani, dona testimoni de moltes de les cultures que hi han passat al llarg dels segles. Tot i formar part de la Unió Europea des del 2004, conserva elements que recorden a països d’orient com Egipte o Síria. ‘Turisme rural al món’ et proposa un viatge per la costa sud de l'illa, d'est a oest, per conèixer tota la seva història.

L’església de Sant Llàtzer

La ruta comença a la costa sud-oest, a la ciutat històrica i portuària de Làrnaca. Amb més de 50.000 habitants, és el tercer municipi més gran del país després de Nicòsia, la capital, i Limassol. Al cor de Làrnaca trobem l’església de Sant Llàtzer, construïda al segle IX per l’emperador bizantí Lleó VI. Amb influències romanes, gòtiques, barroques i rococós, l’interior del temple està decorat amb fusta daurada. La localitat també conserva una impressionant fortalesa a peu de platja, remodelada pels otomans al segle XVI i utilitzada posteriorment com a presó pels britànics durant la Guerra Civil Xipriota.

Iglesia bizantina de piedra con campanario cuadrado y techo rojo.  Bandera amarilla y árboles en flor visibles.  Destino turístico rural.

La mesquita d'Umm Haram

A 8 km de l’església de Sant Llàtzer es troba mesquita d'Umm Haram, també coneguda com a Hala Sultan Tekke, en turc. És un santuari musulmà que porta el nom de la tieta i nodrissa del profeta Mahoma. Es creu que ella va morir en aquest temple. Es va acabar d'edificar en època otomana, l'any 1817. Dins hi ha una mesquita, un minaret, un cementiri i allotjaments per a homes i dones. De fet, el terme 'tekke' significa convent, ja que allà es congregaven els fidels. Aquest complex és testimoni de la convivència entre cristianisme i islam a l'illa de Xipre.

Mesquita d'Umm Haram

La mesquita d'Umm Haram envoltada de vegetació i aigua Getty images / Evan Lang

El jaciment arqueològic de Kourion

Si travessem la meitat del sud de l'illa de Xipre, trobem la ciutat de Kourion, una antiga colònia fenícia, grega i romana. Un lloc indispensable d'aquesta localitat és l'antic teatre de Kourios. Un impressionant teatre grecoromà que dona al mar i compta amb un aforament per a 3.500 persones. Es va construir al segle II aC, però va ser reparat a finals del segle I aC després de quedar parcialment derruïda a causa d'un terratrèmol.

El teatre grecoromà de Kourios

La platja d’Afrodita

Seguint el litoral cap a l’oest de l’illa, arribem a la famosa platja d’Afrodita, el lloc on, segons la llegenda, va néixer la deessa de l’amor i la bellesa. S'hi alça la roca del Greco. Segons la mitologia grega, a Urà, pare d'Afrodita, li van tallar els testicles des de dalt d'aquesta pedra i van caure al mar. De l'espuma resultant va néixer Afrodita.

La platja d'Afrodita a 'Turisme Rural al Món'

La Tomba dels Reis

Seguint la costa cap a l’oest de l’illa, arribem a la ciutat de Pafos, on es pot visitar la necròpolis de Nova Pafos, més coneguda com la Tomba dels Reis, lloc declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Les restes, que daten del segle VI aC, no pertanyen, com el nom podria suggerir, a cap rei. Inicialment, els arqueòlegs van associar les edificacions amb la monarquia. La realitat és que són sepultures de persones riques, com funcionaris del govern i aristòcrates. L'estil arquitectònic recorda la manera dels egipcis d'enterrar els seus morts. Un altre punt que relaciona Xipre amb el país del Nil.

Una de les restes de la Tomba dels Reis Getty Images / tomanthony

Aquest recorregut pel sud de l'illa revela les diverses influències culturals que ha rebut Xipre, i ens ofereix una visió profunda sobre la seva identitat. Si vols descobrir més llocs d'interès d’aquesta illa mediterrània, pots veure el capítol sencer de 'Turisme rural al món'.