Tarragona no només destaca per l'herència que l'Imperi romà va deixar en la ciutat sinó també per la influència de la religió cristiana des dels inicis de la seva existència. El Museu Bíblic n'és una mostra. Nerea Sanfe, presentadora de ‘De Carrer’, visita l'antiga Tàrraco i descobreix els motius pels quals l'Església va decidir que Tarragona fos un dels llocs clau de l'estudi les Sagrades Escriptures.
Els orígens de la construcció del museu
L’any 1930 el mossèn Josep Vallés va fundar el Museu Bíblic de Tarragona, però el motiu de la seva existència a la ciutat es remunta anys enrere. En el segle XVI es va crear la ‘Universitas Tarraconensis’, la Universitat de Tarragona. Es van començar a estudiar les Sagrades Escriptures de manera formal com una assignatura troncal. Aquesta institució educativa va ser la precursora d’altres com el Seminari de Tarragona, que al segle XIX també va jugar un paper important en la preservació i l’estudi dels textos bíblics.
“La Biblía està traduïda en més de 400 idiomes“
La creació del museu va ser una decisió personal de mossèn Josep Vallès, qui volia mantenir viva aquesta tradició i oferir al públic una col·lecció única de materials i objectes relacionats amb la Bíblia que, segons comenta la conservadora del Museu Bíblic, Miriam Ramon, "està traduïda en més de 400 idiomes i és un dels llibres més venuts”. L'espai està dedicat a preservar aquest patrimoni cultural i religiós.
Una col·lecció de tresors
Dins del Museu Bíblic podreu hi ha mostres que combinen història, art i religió. Tota persona que el visiti podrà gaudir d’una gran varietat d'objectes que representen diversos períodes de la Bíblia i la història antiga. Entre les seves col·leccions, Miriam Ramon, destaca un mapa de Terra Santa data de l’any 1890, així com una impressionant maqueta del temple de Jerusalem, construïda en el moment de la seva fundació l’any 1930.
Maqueta del Temple de Jerusamel al Museu Bíblic de Tarragona
Un edifici amb història
El Museu Bíblic no només destaca per la seva col·lecció d'objectes religiosos, sinó també per l'edifici que l'acull. Se situa a la Casa dels Concilis, al carrer Les Coques, aquest espai és un veritable testimoni de la història de Tarragona. Dins hi ha cisternes i murs romans que eren part del recinte de culte imperial de Tàrraco, una ciutat que en el seu moment va ser un important centre de la cultura i la religió romana.
En definitiva, el Museu Bíblic de Tarragona és un lloc que convida a explorar la connexió entre la ciutat i la Bíblia, a conèixer l'impacte de la religió cristiana a la ciutat i a gaudir de la riquesa cultural i arquitectònica d'aquest espai únic.
De Carrer - Tarragona, Lloret de Mar, Manresa i Lleida