El Castell del Rei, situat sobre un turó a la part més alta de Lleida, és un dels monuments arquitectònics més importants de la ciutat. Sota la influència musulmana, al segle IX, aquesta fortalesa es va anomenar Suda i, més tard, al XII va rebre el nom actual. David Fernández, presentador de ‘De Carrer’, descobreix la seva història al programa.
La Suda: conquesta dels àrabs
La història del Castell del Rei comença al segle IX amb la conquista dels musulmans, quan Lleida estava sota domini andalusí. Aquesta catedral, tal com comenta l’historiador Quintí Casals a 'De Carrer', rebia el nom de Suda que en àrab significa: àrea urbana tancada. I era una ciutat fortificada i administrativa situada a dalt del turó amb una posició estratègica que proporcionava seguretat i control sobre la resta de la ciutat.
Al segle XII, quan el comte Ramon Berenguer IV va conquerir Lleida, la Suda va passar a ser coneguda com a Castell del Rei i es va convertir en una residència reial. Era punt de poder per als cristians que acabaven de prendre el control de la ciutat. Aquesta nova etapa va ser crucial, ja que no només va ser una fortalesa, sinó també el lloc on es van dur a terme esdeveniments decisius. En concret, el casament entre Ramon Berenguer IV i Peronella, que va ser un moment clau en la unió de la Corona d'Aragó i el Principat de Catalunya. Gràcies a aquest matrimoni, l'any 1150 es va consolidar una nova entitat política que va canviar la història de Catalunya.
Imatge de l'interior de La Seu Vella a Lleida
L’Antiga acròpolis de Lleida
El Castell del Rei, durant l'època medieval, va ser el cor de Lleida i va exercir una funció similar a una acròpolis. Tot i que gran part de la fortalesa original ha desaparegut, el que queda avui dia és una petita part de la nau central que formava el pati interior.
A més de la seva importància política i religiosa, el castell va tenir un paper destacat en la defensa de l’acròpolis grega. El rei Pere III el Cerimoniós, l'any 1330, va signar un decret on es comprometia a escudar-la. I d'aquesta manera demostrava l'interès de Lleida en la preservació del patrimoni cultural i la defensa dels seus ideals.
“La Seu Vella va ser la catedral de Lleida fins que al segle XVIII“
Fins al segle XVIII, el Castell del Rei va ser una fortalesa militar i el centre religiós més important de la ciutat, però va perdre la seva funció l’any 1707 amb la creació d'una nova seu eclesiàstica. “La Seu Vella va ser la catedral de Lleida fins que al segle XVIII la van utilitzar com a caserna milita i van fer una nova”, explica Núria Piqué, tècnica Superior de Gestió patrimonial.
El Castell del Rei és un símbol del passat medieval de la ciutat. Tot i que només en queda una petita part, el seu llegat continua viu, recordant-nos el poder i la influència de Lleida en els moments clau de la història de Catalunya.
De Carrer - Girona, Lleida, Terrassa i Miravet