Una setantena d'entitats i organitzacions de tot Espanya que defensen el dret a l'Habitatge s'han aplegat aquest cap de setmana a Granollers, en el Segon Congrés de l'Habitatge de Catalunya, per decidir el futur del moviment i posar les bases per a la constitució d'una organització confederal en defensa d'aquest dret fonamental.
Una unió que hauria d'implicar tenir més eines i recursos per combatre l'acció dels fons voltor i els especuladors que pateix el sector de l'habitatge. Plantegen, per exemple, que es puguin fixar “convenis” amb altres mobilitzacions “anticapitalistes i de la classe treballadora”.
Granollers acull el segon Congrés d'Habitatge de Catalunya
Critica a la compra de la Casa Orsola
Al congrés, s'han compartit experiències, com ara la de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o el Sindicat de Llogateres, i el cas molt recent de la Casa Orsola de Barcelona, que s'ha salvat d'un desnonament. El moviment antiespeculació deixa clar que la manera no és desviar diners públics a especuladors i fons d'inversió.
“No caminem cap a una injecció de diners públics a les empreses privades”. Així ho ha dit la portaveu del certamen, Marta Espriu, i ha subratllat que “no pot ser” una solució l’adquisició de finques que “són propietat d’especuladors i fons d’inversió”.
El moviment de defensa de l'habitatge busca solucions al Congrés de Granollers
Reclamen que els immobles tinguin un ús real per viure i posen en entredit que la solució sigui construir més pisos. A més de cases buides, el context de crisi actual també passa per l'augment del preu dels lloguers que cada vegada ofega més persones.
Solució contradictòria
Jaime Palomera, antropòleg i expert en habitatge de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona, assegura en una entrevista a Ràdio 4 que la compra de la Casa Orsola per part de l’Ajuntament per 9,2 milions d’euros és “una solució contradictòria”.
Jaime Palomera: “La resolució de la Casa Orsola és contradictòria”
D'una banda, destaca el missatge de resistència veïnal enviat als fons immobiliaris. Ara bé, tot i la mobilització, finalment el propietari ha aconseguit una plusvàlua de 3 milions d’euros. “Es important negociar un preu raonable”, adverteix.
Palomera assegura que la solució a l’actual crisi residencial passa per “empènyer” tot el mercat a fer lloguer assequible. En aquest sentit, considera que “s’ha de dir als promotors privats que ja no es pot crear habitatge a preu de mercat perquè els preus actuals (de 700.000 euros per un pis de 80 metres quadrats de Barcelona) no són pels veïns”.