L'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la Fundació Hàbitat3 i el venedor per comprar la Casa Orsola. L'alcalde, Jaume Collboni, en roda de premsa ha detallat que l'operació s'ha tancat través d'una fórmula social col·laborativa per uns 9,2 milions d'euros.
"Suposarien un 30 % per sota del valor de mercat de l’Eixample", ha detallat. I ha anunciat que a partir d'aquest moment se suspendran tots els desnonaments que estaven previstos i tots els lloguers temporals passaran a lloguer social un cop s'acabin els contractes vigents.
L'Ajuntament barceloní ha traslladat l'oferta a la propietat, que s’ha avingut a tancar un acord amb el consistori. Segons ha detallat Collboni, el 51,4% en aquesta compra l'assumeix la Fundació d'Hàbitat3 i pagarà 4,8 milions d'euros, mentre que l'Ajuntament pagarà els 4,3 milions restants, que representen el 48,6%.
Collboni ha defensat que aquest anunci "no suposa només resoldre un problema de ciutat i atendre necessitats dels llogaters, sinó que planteja una solució amb una fórmula innovadora. (...) Hi ha altres formes de gestió de la propietat i la necessitat de combatre escalada de preus". La solució que s'ha trobat per la Casa Orsola, assegura l'Ajuntament, que és un model de compra a tenir en compte, però que no es podrà replicar en tots els casos.
"Nosaltres no podíem platejar una compra directa perquè el cost supera la capacitat financera", ha detallat Carme Trilla, presidenta de la fundació Hàbitat3 qui ha defensat la compra conjunta. I assegura que s'apostarà pel lloguer social: "En aquest edifici hi ha la possibilitat d'habitatges buits ara, que ja hi són i altres que hi aniran sent, susceptibles a ser destinats a la finalitat social".
Collboni celebra la suspensió del desnonament de la Casa Orsola
La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, al capdavant també de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat, Espai Públic i Habitatge, ha detallat que l'Ajuntament adquirirà la propietat de 17 habitatges: 4 locals, 9 habitatges buits (dels quals 7 en règim de lloguer de temporada, que quan finalitzin passaran a habitatge social d'Hàbitat3), 3 habitatges amb demandes o procediments judicials en marxa i un immoble (el 5è 1ª) que no es pot dedicar a l'habitatge perquè no té qualificació urbanística.
Per una altra banda, la fundació social Hàbitat3 es quedarà amb el soterrani, 7 habitatges amb contracte indefinit de renda antiga, 2 habitatges amb procediments judicials en marxa i 5 habitatges de lloguer amb vigències que acabaran el 2033 amb la voluntat que puguin seguir vivint.
La pressió social i una mediació amb "discreció", claus
Collboni ha explicat que davant de la possibilitat del desnonament d’un veí, l’Ajuntament va acceptar l’oferiment de mediació per part del síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, i va ser en aquest context que va sorgir l’oportunitat d’una compra social. Hàbitat3 es va oferir a comprar la finca conjuntament amb l’Ajuntament i es va tancar un acord. Aquesta disposició de la compra conjunta, l’Ajuntament ha pogut participar de l’operació de compra directa sense esperar al tanteig i retracte, segons Collboni.
Aquest anunci arriba després d'un procés de mediació liderat pel síndic amb converses amb les tres parts: Ajuntament, Sindicat de Llogateres i propietat. "Estem en un problema de ciutat i s'han d'abordar com a problemes i no com a conflictes. Hem d'aportar solucions", ha escrimit.
Bondia ha destacat la "discreció" dels actors en el procés. Davant les preguntes dels periodistes, ha assenyalat que va parlar amb el Sindicat i amb la propietat, però sense que les dues parts s’asseguessin a la mateixa taula. "Crec que si els hagués assegut a la mateixa taula no s'hagués trobat una solució".
A partir d'ara, ha dit, creu que sí que s’obrirà una taula de diàleg on hi hauria d’haver els veïns i el Sindicat de Llogateres i el síndic farà seguiment de l’operació.
El desnonament d'alguns veïns afectats per processos judicials estava programat pel dia 18 de febrer. Aquest edifici s'ha convertit en un símbol pels activistes a favor dels habitatges, que ja han aturat en dues ocasions el desnonament. El govern d'Ada Colau i Collboni va tenir l'oportunitat d'aturar-ho amb un intent de compra el 2021, quan va rebre l'opció de tanteig en el procés de compra per part del grup d'inversions. Es va desestimar per manca de pressupost i perquè ja havien comprat altres edificis al mateix barri.
Cafè d'idees - L'Ajuntament de Barcelona comprarà la Casa Orsola: què suposa?