Catalunya és l'única comunitat que ha desplegat, durant el 2024, tot el contingut de la llei estatal d'habitatge. Ho ha fet per tal de mitigar una greu crisi de vivenda que creix cada cop més. Té 271 municipis declarats com a zones tensionades per poder aplicar un topall al preu del lloguer.
Una mesura que ha donat fruits, però que té alguns forats. Hi ha arrendataris que la incompleixen i segueixen posant lloguers abusius. Per fer-hi front, el Consell Executiu ha aprovat un règim sancionador amb triple blindatge que entra en vigor aquest dijous.
Entra en vigor el règim sancionador contra el frau al lloguer
Tres infraccions molt greus
D’acord amb el nou Decret, es considera infracció greu superar el 30% del topall de l'índex de referència dels lloguers, carregar les despeses de gestió immobiliària o de formalització al llogater i no especificar bé la finalitat del contracte als anuncis publicitaris, és a dir, que no consti quin preu marca l'índex o, si s’escau, el preu del contracte d’arrendament anterior o la condició de gran tenidor de la propietat de l’habitatge.
Aquests tipus d'incompliments poden comportar multes d’entre els 90.001 euros i els 900.000 euros.
A més a més, s’estableixen modificacions: canvia el contingut obligatori en la publicitat immobiliària, la informació mínima d’una oferta d’arrendament i els requisits, així com les dades que se n’han de fer constar en els contractes. D'altra banda, els anuncis publicats abans de l’entrada en vigor del decret s’ha d’adaptar en el termini de cinc dies.
100 nous inspectors
La Generalitat reconeix que no hi ha prou inspectors per aplicar el règim sancionador a qui cobri lloguers abusius. De moment serà el llogater qui hagi de denunciar telemàticament, a través de la pàgina web del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i de l'Agència Catalana de l'Habitatge.
Tot i això, garanteix la incorporació "tan ràpida com sigui possible" d'entre 75 i 100 treballadors, sense posar data, ja que dependrà de si el Govern pot aprovar suplements de crèdit als pressupostos prorrogats. En aquest sentit, Sílvia Paneque ha explicat que aquesta qüestió es tractarà en "negociacions futures".
El Sindicat de Llogateres demana que no caigui la responsabilitat en els inquilins. "Calen recursos i inspectors perquè l’Administració sigui àgil i proactiva a l’hora de controlar i sancionar els incompliments de la Llei d’Habitatge", insisteix el portaveu Enric Aragonès, que assegura que han vist durant gairebé un any com immobiliàries i rendistes fan el possible per saltar-se la norma.
Els propietaris, en canvi, creuen que el règim sancionador reduirà l'oferta. "La intenció sembla més aviat que vulgui criminalitzar els propietaris i posar sancions desorbitades", defensa el gerent de la Cambra de Propietat Urbana, Òscar Gorgues.
Reunió urgent amb Airbnb
El Govern de la Generalitat ha demanat trobar-se com més aviat millor amb els representants de la plataforma Airbnb per traslladar-los que ara hi ha una legislació vigent i que seran contundents amb aquesta.
"Hem demanat un informe als serveis jurídics per veure quina aplicació en el marc normatiu vigent tenim per la tramitació d'aquests expedients", ha dit Paneque.
Collboni, satisfet
L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest dimecres l’aprovació i ha demanat que es desplegui de forma coordinada amb la Generalitat. A la capital catalana, les competències en habitatge les gestiona el Consorci de l’Habitatge Social de Barcelona. Un marc on el consistori es proposa “actuar amb celeritat” per garantir que els contractes de lloguer no se situïn “fora del marc legal”, bé per excés de preu o per una temporalitat “que no es correspon amb l’ús real de l’habitatge”, afirma Jaume Collboni.