Cataluña

La història de l'himne 'L'Empordà' de Sopa de Cabra

Simfonola
  • La cançó 'L'Empordà' de Sopa de Cabra, grup de música gironí, recupera la figura del mític avi Siset de Lluís Llach

  • Descobreix el significat del cuplet 'Venga alegría' de Mary Santpere

TVE CATALUNYA
3 min.

El grup de rock català Sopa de Cabra va donar llum a 'L'Empordà', un dels primers senzills de la banda, al programa 'Plastic' de TVE Catalunya el 1989, el mateix any del seu llançament. Aquest emetia videoclips i entrevistes a personatges de l'actualitat musical, entre 1989 i 1990.

La cançó presenta una història escrita per Jaume Rufí, company de pupitre del cantant de la banda Gerard Quintana. La lletra ve acompanyada per la música de Josep Thió, quan aquest jugava amb els acords de guitarra d’‘I’m goin’ down’, de Bruce Springsteen.

Els membres de Sopa de Cabra, Gerard Quintana i Josep Thió, al programa 'Plastic'.

El rerefons de 'L'Empordà'

Inspirat en ‘L’Estaca’ de Lluís Llach, Rufí va compondre una ficció dins de l'himne. La lletra del tema gira al voltant de com el personatge apareix convertit amb una ànima tarambana i descreguda que s’ha llançat a l’alcohol. El tema mostra com inicialment pensa a suïcidar-se, però la bellesa de l’Empordà fa que s’ho repensi.

El llançament de la cançó no va arribar fins a l'entrada de Gerard Quintana a la banda. Anteriorment, Jaume Rufí i Josep Thió tenien un grup anomenat Copacabana, que es va dissoldre quan el guitarrista va haver de fer la mili. L'any 1986, Thió va crear una nova banda, Sopa de Cabra, amb Quintana. El cantant es va fer seva la cançó i posant-li una empremta personal, convertint-la ben aviat en una de les més celebrades del nou grup.

Amb el temps, el tema ha esdevingut un clàssic del rock català i la lletra ha estat fins i tot inclosa en els llibres de literatura de batxillerat, al costat dels poemes d’Espriu, Rodoreda o Ausiàs March.

Sopa de Cabra al programa 'Efecte Collins' de RTVE.

Referents a la indústria

La música ha sigut el motor de la nostra vida

A més d'en la literatura, els joves no han deixat de trobar-se i conviure amb les cançons de Sopa de Cabra. Els seus temes han sonat des del seu començament al món de la música fins ara, quasi 40 anys més tard. Encara que la banda es va dissoldre durant uns anys, els membres sempre han compartit allò que els hi motiva al seu dia a dia. "La música ha sigut el motor de la nostra vida", destaca Josep Thío al programa 'Efecte Collins' de RTVE. En la seva tornada al 2011, després 10 anys sense tocar, el grup va ser capaç d'omplir fins a quatre cops el Palau Sant Jordi, fet que demostra la seva influència.

La banda ha generat un sentiment de pertinença com pocs grups de la història de la música catalana. És per això que tothom identifica a Sopa de Cabra com un referent català, tant per als seus seguidors, com per a altres artistes de la indústria com Buhos.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz