Andrés Iniesta ha fet oficial la seva retirada després d'un gran impacte esportiu i humà al món del futbol. Amb 38 títols a la seva vitrina, on destaquen tres Lligues de Campions i un Mundial, és un dels jugadors amb més victòries de la història d'aquest esport. També ha deixat moments memorables, com el gol que va marcar el 2009 a Stamford Bridge al temps afegit per classificar el Barça a la final de la Champions, o el que va anotar contra Holanda a la pròrroga de la final del Mundial de 2010.
El ja exfutbolista és un dels responsables del 'baby-boom' a Catalunya per l''Iniestazo' i una figura exemplar. Ha completat 1.000 partits com a professional sense rebre cap targeta vermella i va confessar que havia patit una depressió abans del Mundial de Sud-àfrica. La pressió que hi ha al futbol d'elit i la mort del seu amic Dani Jarque van ser alguns dels motius perquè Iniesta perdés les ganes de viure. Amb tantes emocions i després de dues dècades de carrera, com afronta un esportista d'elit la seva retirada? Ho explica el psicòleg i coach esportiu Quique Sánchez a 'L'Altaveu'.
Per què als esportistes professionals els costa retirar-se?
“És important planificar la retirada“
La presentadora de 'L'Altaveu', Danae Boronat, assegura que molts esportistes li han confessat que retirar-se és una de les decisions més difícils. Quique Sánchez explica que l'autoestima d'aquestes persones i l'entorn que els rodeja és gràcies al fet que són esportistes d'elit. L'especialista afirma que han de preparar-se molt bé la sortida d'aquest món perquè han de reinventar-se: "És important planificar la retirada", diu.
Què ha de fer un esportista professional quan es retira?
“És un 'reentré' a la vida normal, però per la porta gran“
El 'coach' està actualment treballant amb un exjugador d'ACB i de la selecció espanyola de bàsquet, i amb una exnedadora olímpica. Ambdós ja s'han retirat: "Estem treballant igual que si continuessin sent esportistes", apunta Sánchez. En aquest sentit, amb el psicòleg planifiquen els reptes de l'any que ja no són professionals. Per a l'expert, el primer any és el més fàcil de gestionar per als ja exesportistes, perquè la figura acaba d'abandonar, la gent encara té un record viu i reben homenatges: "És un 'reentré' a la vida normal, però per la porta gran", diu Sánchez.
La desaparició progressiva de la fama
El problema ve quan passen els anys. L'especialista coneix un cas en què un exprofessional va començar a tenir dificultats a partir del sisè any. Deia que anava als restaurants, signava autògrafs i el convidaven. Fins que un dia el van fer pagar el compte: "Feia anys que no jugava i el personatge mediàtic ja no era tan present", afirma el terapeuta.
“si la seva autoestima està molt vinculada al personatge, poden patir“
En aquest sentit, segons Sánchez, "si la seva autoestima encara està molt vinculada al personatge mediàtic, poden patir". És per aquest motiu que és vital que ells mateixos planifiquin a curt i a llarg termini què faran a partir del moment de la seva retirada i com ho faran.
Iniesta, un exemple a seguir
“El seu dia és molt senzill i, alhora, molt exigent“
Tanmateix, casos com el d'Andrés Iniesta o el de Ricky Rubio evidencien que la vida dels esportistes d'elit no sempre és idíl·lica. El 'coach' assegura que "l'esportista professional ha de decidir molt bé perquè les inquietuds, la tristor o la depressió les poden patir igual que qualsevol altra persona si no fan coses que els ompli". El psicòleg considera que declaracions com les d'Iniesta o Rubio compartint la seva història són molt importants perquè els esportistes d'elit pateixen molt. Són gent vinculada als resultats, al que diuen des de fora, a si els contracten o no, a si els renoven o no, a si fiquen gols o no: "El seu dia és molt senzill i, alhora, molt exigent", raona l'especialista.
“Simplement, volia gaudir del futbol i fer la seva professió el millor possible“
Sánchez opina que Iniesta no té enemics perquè s'ha dedicat a jugar a futbol. Ha aconseguit el somni que tenia de nen, sense expectatives de fama, ni de poder, ni de riquesa: "Simplement, volia gaudir del futbol i fer la seva professió el millor possible", considera el 'coach'. De fet, l'expert està convençut que si li arriba alguna oferta maca, ni que sigui per jugar amb els amics, continuarà jugant, perquè li encanta. "Encara és un nen. És molt senzill el seu plantejament. És un referent espectacular", explica l'especialista.