L'Ajuntament de Barcelona ha expedientat una setantena de pisos turístics il·legals vinculats a màfies o xarxes organitzades. Durant les dues primeres setmanes de juliol, els serveis municipals van inspeccionar 134 habitatges. D'aquests, en 75 es va corroborar que es feia activitat turística il·legal, ja sigui amb expedients anteriors que segueixen en curs i pisos no identificats fins ara, i 8 d'ells han estat precintats.
Darrere d'aquesta majoria d'habitatges expedientats no s'amaga un sol individu, sinó que els pisos estan vinculats a màfies o xarxes organitzades que porten a terme una activitat turística il·legal de forma "intensiva i massiva", sigui llogant de forma fraudulenta immobles per portar-hi a terme l'activitat o directament comprant-los.
L'activitat il·legal sota el control de màfies
Segons l'Ajuntament, les estructures mafioses no només infringeixen la normativa administrativa i turista pel fet de no disposar de llicència d'Habitatge d'Ús Turístic (HUT), sinó que solen concórrer en altres irregularitats. Per exemple, enganyen als propietaris de l'immoble i incompleixen les condicions del mateix contracte, en el que diu que només es permet l'ús d'habitatge de llarga durada, danyen els espais comuns dels edificis o molesten als veïns.
També solen cometre evasió i frau fiscal, ja que no paguen els tributs perceptius, però cobren tributs de manera fraudulenta com ara el recàrrec de la taxa turística. Altres irregularitats són no comunicar a la Direcció General de la Policia de les persones que s'allotgen a l'habitatge o utilitzar documentació falsa per als contractes d'arrendament.
Treball amb cossos policials i altres instàncies
En el marc de l'activitat ordinària de la Direcció dels Serveis d'Inspecció, aquest any s'han dut a terme 1.214 inspeccions, s'han dictat 944 ordres de cessament de l'activitat il·legal i s'han incoat 491 expedients sancionadors.
L'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i altres entitats, ha intensificat les inspeccions en habitatges turístics sospitosos d'operar de manera il·legal, especialment aquells gestionats per xarxes mafioses. Durant la primera quinzena de juliol, es van inspeccionar 134 pisos en barris amb alta pressió turística, detectant activitat il·legal en 75 d'ells i precintant-ne 8. Aquestes accions han resultat en l'obertura de procediments disciplinaris, sancions econòmiques significatives i la col·laboració amb altres administracions per garantir el cobrament de la taxa turística i sancionar les infraccions.
A més, l'Ajuntament investiga en profunditat els deutes de les xarxes fraudulentes i preveu accions penals per delictes com falsificació de documents i evasió d'impostos. També s'han detectat obres il·legals en 19 pisos per dividir-los en habitacions de lloguer, i s'han obert expedients per incompliments laborals. Aquestes accions formen part d'una estratègia més àmplia per frenar l'activitat turística il·legal i les activitats delictives associades a aquestes xarxes organitzades.
Una vintena de xarxes organitzades desactivades
Actualment, l'Ajuntament té identificades 38 xarxes organitzades o multiinfractors, de les quals 22 ja no estan actives gràcies a la tasca inspectora i sancionadora municipal, 6 tenen poca activitat i les 10 restants encara tenen activitat notable. En total, a aquests multiinfractors se'ls ha obert expedients per activitat d'allotjament turístic sense llicència a 812 pisos i s'han imposat 386 sancions i 49 ordres de cessament.
En referència a les dades globals d'inspecció, els últims anys la inspecció municipal ha permès posar fre a l'activitat irregular: des del 2016 s'han imposat unes 10.987 sancions i 10.625 ordres de cessament, i d'uns 6.000 pisos il·legals s'han passat a només entre 300 i 400 anuncis mensuals equip d'inspecció municipal detecta i requereix a les plataformes la seva desactivació immediata. A més, s'han recuperat per a ús de residència habitual fins a 3.628 pisos que feien activitat turística il·legal.