menú principal Televisión

El canvi climàtic redibuixa les preferències turístiques

  • Els preus elevats a l'estiu estan impulsant els turistes a viatjar en altres moments de l'any

  • Les estacions d’esquí podrien veure's obligades a invertir en neu artificial per afrontar el canvi climàtic

El canvi climàtic provoca alteracions en els ecosistemes naturals que afecten el turisme.
Ariadna Puertas
Tiempo de lectura 3 min.

Amb l'augment de les temperatures extremes, el tradicional dilema de triar entre platja o muntanya es transforma en una nova elecció: escollir entre un lloc de fred o de molt fred. Les onades de calor, que s'han intensificat en els darrers anys, estan afectant les decisions dels turistes, que busquen escapar de la calor extrema.

Nous destins: de la calor a la frescor

El turisme de sol i platja, un dels més populars, està en decaiguda a causa de les temperatures extremadament altes durant els mesos d'estiu. Per altra banda, les localitzacions més fresques, com el nord d'Espanya, prenen més protagonisme i guanyen visitants que escapen de les temperatures elevades. Aquest canvi de preferències s'ha notat més entre els turistes nacionals, mentre que els internacionals continuen preferint les destinacions més tradicionals, tot i les altes temperatures.

Turisme climàtic: el fred s’imposa sobre la calor a l’hora de triar destinacions | Informa: María Gómez

Turisme climàtic: el fred s’imposa sobre la calor a l’hora de triar destinacions | Informa: María Gómez

El canvi climàtic afecta el turisme de platja i neu

A Catalunya, el canvi climàtic presenta grans reptes per als sectors turístics de platja i de neu. L’augment del nivell del mar i les condicions atmosfèriques extremes podrien afectar greument les destinacions de sol i platja, especialment a les zones costaneres que són més vulnerables.

A la vegada, el turisme de neu es veu amenaçat a causa que cada cop plou menys i augmenten les temperatures. Les estacions d’esquí podrien veure reduïda la durada de les temporades d’esquí i la quantitat de neu disponible, afectant així la viabilitat econòmica d’aquestes destinacions.

Com adaptar-se?

Per adaptar-se a aquests impactes, el sector turístic es veu obligat a adoptar diverses mesures. Les zones costaneres i destinacions de vacances intenten diversificar les seves ofertes per fer front a la nova realitat climàtica.

Per altra banda, les estacions d'esquí inverteixen en tecnologia per produir neu artificial i diversifiquen les seves activitats durant l'estiu, centrant-se més en activitats de muntanya. Aquestes adaptacions i millores ajuden a minimitzar els riscos econòmics i garantir la sostenibilitat a llarg termini.

Els preus també afecten la decisió

No només la calor, també els preus poden condicionar la decisió. Per això hi ha els que opten per gaudir de les vacances més enllà del juliol i agost. L'alta demanda durant aquests mesos fa que els preus del turisme incrementin notablement. Aquesta tendència fa que molts turistes optin per viatjar en altres mesos de l'any per evitar altes temperatures, preus tan elevats i menys gent.

A Catalunya, s'ha observat un creixement en el nombre de turistes que prefereixen visitar durant la primavera o la tardor, quan els preus són més raonables i les destinacions ofereixen una experiència menys congestionada.