Cataluña

La llegenda d'en «Banyeta»: una història encantada a la plaça del Vi de Girona

De Carrer
  • La plaça del Vi de Girona amaga la misteriosa llegenda del «Banyeta», un usurer convertit en pedra per la seva avarícia desmesurada

  • Segons la tradició, tocar el nas de l'escultura, una cara amb banyes de dimoni pot ser un gest de perdó per als deutors gironins i de tots aquells que el visitin

ANNA CANUDAS
3 min.

La plaça del Vi de Girona, un indret impregnat d'història i cultura, guarda entre les seves antigues pedres un tresor de llegendes que han resistit el pas dels segles. Nerea Sanfe, presentadora del programa ‘De Carrer’, s'endinsa en una missió per descobrir una de les escultures més recòndites de la plaça, rere la qual s'amaga una llegenda carregada de màgia i misteri.

La llegenda d’en «Banyeta»

Una d'aquestes llegendes fa referència en «Banyeta», una figura de pedra situada en una de les cantonades de la plaça. Segons el folklore local, en Banyeta era un usurer del segle XV que abusava del seu poder i prestava diners als gironins amb interessos excessius. 

Es diu que en aquell mateix racó de la plaça, l’estafador que augmentava la seva fortuna amb enganys durant els dies de mercat, va prendre un gir inesperat. Una matinada, l'estafador va ser petrificat, transformant-se en una figura de dimoni amb banyes incrustada a la paret, condemnant-lo a una eternitat de vigilància. 

Imatge d'en Banyeta a una de les cantonades de la plaça del Vi de Girona

Càstig diví per l’avarícia

Segons la llegenda, aquesta metamorfosi va ser un càstig diví per la seva avarícia desmesurada. Des d'aleshores, «en Banyeta» observa des de la seva posició, pròxima a l’Ajuntament de Girona, vetllant perquè els habitants compleixin amb els seus deures i paguin tots els impostos. Fins i tot es diu que si se li toca el nas, potser els deutes seran perdonats. La petita mida de l'escultura fa que sigui imperceptible quan hi passes per davant, per això cal prestar atenció a la cantonada correcta si vols trobar-te cara a cara amb l’escultura i aconseguir que t’alliberi dels possibles deutes de la teva vida.

Així, la llegenda del «Banyeta» continua sent una font de misteri i fascinació per a tots els qui visiten aquest emblemàtic lloc de Girona, recordant-nos que enmig de la quotidianitat, encara hi ha llocs carregats d'enigmes i encant.

Altres llegendes de Girona

Tant la plaça del Vi de Girona com la resta de la ciutat vella estan plens de mites i llegendes. Altres històries captivadores inclouen la llegenda de la Bruixa de la Catedral. Segons els vells relats, una bruixa, enfurismada amb la religió, llançava pedres contra la façana de la Catedral. Un dia, en el moment de llançar una pedra, es va convertir en pedra ella mateixa, sentenciada a romandre immòbil per l'eternitat com una gàrgola humana, mirant cap a terra per evitar més mals auguris.

La llegenda del cul de la lleona és una tradició inconfusible de Girona, tan típica com ineludible. Segons la creença popular, besar el cul de la lleona és un gest que simbolitza el desig de retornar a la ciutat i quedar-s'hi per sempre. És una pràctica que, malgrat la seva simplicitat, ha estat compartida per molts visitants al llarg dels anys, fent-la perdurar com un ritual emblemàtic de la ciutat. Així que ja sabeu, si no voleu deixar de visitar aquesta preciosa ciutat catalana, no oblideu anar a fer un petó al cul de la lleona.

De Carrer - Tarragona, Girona, Barcelona i Sant Llorenç de Montgai - Veure ara

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz