Televisión

El BBVA llança una OPA hostil per prendre el Banc Sabadell

  • L'oferta arriba després que el consell d'administració del Sabadell rebutgés la proposta de fusió amb l'entitat basca

  • La Moncloa i Generalitat la rebutgen i els experts la consideren negativa per Catalunya

B.Gálvez | C.Sabater
5 min.

El BBVA opta per la via més agressiva per fer-se amb el Sabadell: l'OPA hostil. Així ho ha confirmat en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a primera hora del matí. L’oferta del banc basc és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell va rebutjar aquest dilluns. Ofereixen 1 acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, el que equival una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril. L'entitat basca ja havia advertit que no tenien marge per millorar l'oferta. Ara, el procés es podria allargar fins a mig any.

Les condicions

Es manté el compromís que hi hagi doble seu corporativa a Madrid i Sant Cugat del Vallès, i de què la marca Sabadell es mantingui en aquells territoris amb forta presència de l'entitat vallesana. L'oferta fa una valoració del Sabadell que ascendeix a 12.000 milions d'euros. L'operació requereix la no oposició del Banc Central Europeu i l'autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Com ja va passar amb la primera oferta, les accions del Sabadell s'han disparat a prop d'un 3% a la borsa, mentre que el BBVA per pràcticament un 6%.

L'OPA està condicionada a assolir un nivell d'acceptació del capital del Sabadell del 50,01 %. Amb aquest percentatge el BBVA podria consolidar en els seus comptes els resultats de l'entitat presidida per Josep Oliu. La previsió és presentar l'OPA en un termini inferior als 15 dies.

El BBVA recorre a l'OPA hostil per fer-se amb el Sabadell | Climent Sabater

El BBVA defensa l'oferta

El president del BBVA, Carlos Torres, s'ha mostrat convençut que el govern espanyol acabarà avalant l'OPA al Banc Sabadell i ha atribuït el rebuig expressat aquest matí pel Ministeri d'Economia al context electoral a Catalunya. "Hi ha eleccions aquest diumenge, hi ha molta politització. Crec que el govern espanyol apreciarà el valor de l'operació", ha assegurat Torres en una conferència amb analistes.

"L'oferta és extraordinàriament atractiva. Donarà lloc a una combinació de dues entitats molt potents i segueix a l'oferta que li vam proposar al consell de Banc Sabadell d'una fusió la setmana passada i que va ser rebutjada aquest dilluns", ha comentat Torres en una roda de premsa per a explicar l'anunci.

El BBVA ha defensat la transacció perquè l'entitat resultant, "un banc europeu i global", ha dit garantirà un "millor suport" a l'economia. L'entitat basca estima que obtenir les autoritzacions dels reguladors portarà un termini de 6-8 mesos i que tot el procés s'allargarà fins a mitjans del 2025.

La direcció del Sabadell manté l'oposició

Segons el Sabadell, l’oferta “infravalora” el valor de l’entitat catalana. Ara, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell.

La Moncloa i Generalitat s'hi oposen

Des de la Moncloa també es mostren contrari a aquest moviment. Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, Comerç i Empresa, assegura que el Govern rebutja l'OPA hostil de BBVA sobre Sabadell: "Pot tenir efectes perjudicials quant a reducció de la competència"

En una entrevista a La Hora de la 1, Cuerpo ha deixat clar que, en qualsevol cas, "el Govern té l'última paraula a l'hora d'acceptar l'operació".

La Generalitat també s'oposa a l'opa sobre Sabadell i farà el possible perquè no s'autoritzi. La consellera d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha expressat aquest dijous el seu rebuig a l'opa hostil llançada per BBVA sobre Banc Sabadell, ha demanat que les autoritats de la competència i europees no l'avalin i ha dit que la Generalitat farà "tot el possible" perquè no s'autoritzi.

La patronal avisa que "les grans perdedores" serien les pimes catalanes

Foment del Treball ha advertit que si culmina l'OPA hostil del BBVA per fer-se amb el control del Banc Sabadell "les grans perdedores" serien les pimes catalanes. En un comunicat, la patronal subratlla que, per extensió, també afectarien les empreses espanyoles. L'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre assenyala que la "desaparició" del banc català deixarà moltes pimes "orfes de finançament". L'organització considera que "el creixement de concentracions financeres s'hauria de fer a Europa i no a Espanya".

Les opcions i les possibles conseqüències de l'OPA al Sabadell

Els experts no ho veuen amb bons ulls per Catalunya

L'economista Oriol Amat creu que l'OPA hostil que ha anunciat el BBVA per apoderar-se del Banc Sabadell és "una molt mala notícia per Catalunya" perquè "perdrà valor financer".

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga alerta que els accionistes del banc basc només miraran la rendibilitat econòmica i que els treballadors o els clients no seran prioritaris. El catedràtic d'economia financera de la UPF veu més del 50% de les possibilitats que l'OPA tiri endavant perquè "el preu no està malament". I creu que la política catalana hauria pogut fer "molt millor" les coses perquè la seu del Sabadell tornés a Catalunya: "Tothom ha fet el que ha pogut, però el resultat no és bo".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz