Televisión
Eleccions catalanes 2024

Salvador Illa: "No donaré la investidura a Junts"

  • El candidat del PSC reclama als partits que no bloquegin la seva possible investidura

  • Illa adverteix a Junts que no intentin aturar-ho als despatxos de Madrid i condicionant la legislatura de Pedro Sánchez. 

RTVE Catalunya
3 min.

El candidat del PSC a les eleccions al Parlament del 12-M, Salvador Illa, descarta abstenir-se perquè hi hagi un govern independentista i evitar segones eleccions: "No donaré la investidura a Junts. Som incompatibles". Illa veu "francament difícil" governar amb els juntaires i pregunta si "bloquejaran ells com han bloquejat als seus propis": "Junts i la CUP han bloquejat al seu propi Govern, al president que ells van investir", ha insistit.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, ha revelat que un partit el va "venir a buscar" per forçar eleccions quan va "col·lapsar" l'executiu català.

Critica que l'expresident vulgui fer "cops d'efecte" aquest final de campanya. Assenyala que no és la seva manera de fer política. I pregunta a Carles Puigdemont si condicionar la continuïtat de la legislatura espanyola al que passi a Catalunya si "és respectar la voluntat dels catalans": "El Govern de Catalunya es decidirà des de Catalunya".

Obrir un nou temps

El candidat socialista ha assegurat que el seu objectiu després de les eleccions catalanes és "obrir un temps nou" a Catalunya, i que es presentarà a la investidura si, tal com pronostiquen totes les enquestes, és el guanyador dels comicis. "La meva pregunta és què faran els altres? Em bloquejaran?", ha reflexionat durant l'entrevista.

Qüestionat per possibles pactes després del 12-M i sobre si continua advocant per un "govern transversal", tal com va assegurar en el Debat electoral d'RTVE, en aquesta ocasió Illa no ha especificat amb qui podria pactar, si bé ha admès que estaria "disposat a arribar acords amb tots menys amb Vox i Aliança Catalana", en referència a Vox i Alliança Catalana.

Critiques als independentistes

D'altra banda, Illa ha remarcat que les enquestes mostren que després del 12-M hi haurà "només dues opcions": "continuar com fins ara", és a dir, amb un govern independentista, que, al seu judici, "ha generat inestabilitat i bloqueig en la política" i amb "un balanç dolent", o "obrir una etapa nova", amb un Executiu liderat pel PSC.

El candidat socialista ha subratllat que en els últims deu anys, amb quatre presidents al capdavant de Governs sobiranistes, "no s'ha fet res". Així, ha recordat que la regió "no està preparada per a la sequera", però tampoc veu que hi hagi hagut millores ni en educació, ni en sanitat, ni en infraestructures, ni en habitatge, i fins i tot "s'ha retrocedit en català".

Recuperar Trapero i, Parlon, a Interior

Confirma que ha parlat amb Núria Parlon per ser consellera d’Interior i amb Josep Lluís Trapero director general de la Policia si és president.

El candidat del PSC ha reivindicat la capacitat de l'excomissari en cap de la policia catalana per ser director general dels Mossos si presideix el Govern. Illa ha revelat: "L'hi vaig proposar i em va dir que ell estava al servei de Catalunya i que, per tant, no hi tenia cap inconvenient".

"És un exemple del qual jo entenc per servei públic", ha dit a l'entrevista del Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Així mateix, ha explicat que no vol posar en la direcció general de la policia catalana una persona que tingui afinitat política amb ell, sinó una persona que sàpiga dirigir-la.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz