Cataluña

Desperta la teva passió pels números amb 10 estratègies per a enamorar-te de les matemàtiques

  Noms Propis  
  • El matemàtic Claudi Alsina mostra el seu entusiasme per la matèria a Noms Propis

  • 10 consells per gaudir de les matemàtiques i entendre-les

NADIA SOMOZA
3 min.

Per a moltes persones, les matemàtiques poden ser un desafiament intimidant. Ja sigui per la complexitat dels conceptes, la falta d'interès inicial o experiències negatives prèvies a l'aula, hi ha qui troba difícil connectar-se amb aquesta disciplina aparentment abstracta. No obstant això, és important reconèixer que les dificultats amb les matemàtiques són comunes i, cosa que és més important, superables.

El matemàtic Claudi Alsina ha treballat durant més de 42 anys en el món de la docència. Visita 'Noms Propis' per defensar la bellesa i l'experimentació en la manera d'impartir la matèria. "No hi ha res genètic que asseguri que algú no val per a les matemàtiques", diu.

Claudi Alsina a 'Noms Propis' de La 2

1. Aprèn de manera pràctica

En lloc de memoritzar fórmules, intenta entendre el raonament darrere dels conceptes. Resol problemes pràctics i experimenta amb exemples per a veure com funcionen en la pràctica.

2. Cerca la diversió en els desafiaments

Les endevinalles i jocs matemàtics poden ser entretinguts i estimulants. Busca activitats com a trencaclosques, jocs de lògica o competències matemàtiques per a mantenir la teva ment activa i gaudir del procés. Sabies que hi ha un Dia Internacional del Nombre Pi? Doncs sí, se celebra el 14 de març i els estatunidencs fan pastissos amb formes matemàtiques!

3. Troba un bon professor

Un mestre que pugui explicar els conceptes de manera clara i apassionada pot marcar la diferència en la teva actitud cap a les matemàtiques. Si tens dificultats, considera buscar ajuda addicional d'un tutor. Segons el matemàtic, si s'expliquen bé, les matemàtiques agraden i es dominen.

Els alumnes catalans obtenen la puntuació més baixa en matemàtiques des de 2006

4. Celebra els teus assoliments

Cada vegada que resolguis un problema difícil o entenguis un concepte nou, t'has de sentir orgullós de tu mateix. Reconeix el teu progrés i motiva't per a continuar millorant.

5. No et desanimis pels errors

Els errors són part del procés d'aprenentatge. En lloc de frustrar-te, pren-los com a oportunitats per a aprendre i millorar. Analitza els teus errors per a entendre què pots fer diferent la pròxima vegada.

No hi ha res genètic que asseguri que algú no val per a les matemàtiques

6. Busca inspiració

Llegeix sobre matemàtics famosos i descobreix com van contribuir al món amb els seus descobriments. Conèixer les històries darrere de les teories matemàtiques pot inspirar-te i augmentar la teva estima per la disciplina.

7. Explora diferents branques de les matemàtiques

Les matemàtiques són un camp vast i divers. Explora àrees com la geometria, l'àlgebra, l'estadística o la teoria de números per a trobar aquelles que més t'interessin. "Hem d'insistir en el fet que saber matemàtiques és aprendre a pensar millor", assegura el docent.

Raíz de 5 - La relación entre la danza y las matemáticas - 12/02/24

8. Sigues pacient i constant

A vegades, comprendre conceptes matemàtics pot portar temps i esforç. Sigues pacient amb tu mateix i mantingues una actitud positiva. Amb pràctica i perseverança, pots millorar les teves habilitats matemàtiques i trobar-li gust a la matèria.

9. Troba la seva aplicació en la vida real

Les matemàtiques estan a tot arreu, des de cuinar fins a planificar un pressupost. Descobreix com s'utilitzen en situacions quotidianes i veuràs la seva rellevància. "Amb les matemàtiques pots riure i t'ho pots passar bé", opina Alsina. Fa poc ha publicat el seu nou llibre anomenat 'Los matemáticos serios son los que no se rien nunca' amb l'objectiu de transmetre l'entusiasme per la disciplina.

10. Cerca la bellesa en elles

Les matemàtiques no són sols números i equacions, també tenen una elegància i simetria que pot resultar fascinant. Explora patrons, formes i relacions per a apreciar la seva bellesa.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz