Televisión

Debat dels candidats a les eleccions catalanes del 12M: Els vetos creuats contra el PSC posen més difícil la governabilitat

  • Salvador Illa no troba aliats enmig dels retrets per la gestió dels serveis públics i el model de finançament

  • El debat conduït per Gemma Nierga i Xabier Fortes deixa en evidència les ferides obertes pel procés

Bea Gálvez | Maria Bosch | Marc Guasch
7 min.

RTVE Catalunya ha celebrat als estudis de Sant Cugat del Vallès el primer debat televisat amb els candidats dels 8 partits amb representació al Parlament de Catalunya. El debat ha estat moderat pels periodistes Gemma Nierga i Xabier Fortes i ha aplegat Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts +), Ignacio Garriga (VOX), Laia Estrada (CUP-DT), Jéssica Albiach (Comuns Sumar), Carlos Carrizosa (Ciutadans) i Alejandro Fernández (PPC).

Critiques a la gestió dels serveis públics

En el primer dels quatre blocs en els quals s'ha dividit el debat els candidats han abordat les qüestions relacionades amb els serveis públics. ERC, Junts i el PSC han reivindicat la seva acció de Govern mentre la resta ha criticat l'executiu català per empitjorar àmbits com la sanitat, l'educació, la seguretat i l'habitatge.

El candidat república i president de la Generalitat, Pere Aragonès ha destacat l'esforç fet per acabar amb les retallades de la darrera dècada fins a assolir "les xifres d'atur més baixes en 15 anys". El presidenciable socialista, Salvador Illa, ha demanat obrir una nova etapa per accelerar millores i ha posat l'exemple de la seguretat: apuntant que "la ciutadania de Catalunya mai s'havia sentit tan insegura".

Des dels comuns, Jéssica Albiach, també ha criticat la gestió d'ERC els darrers deu anys i s'ha compromès a blindar per llei la presencialitat medica quan es necessiti i recuperar la sisena hora a l'escola pública i climatitzar les escoles. Des de la CUP, Laia Estrada, creu que els serveis públics "estan desmantellats" i les "llistes d'espera desbordades per culpa de retallades dissenyades pel tripartit i aplicades per CiU".

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha retret precisament a Pere Aragonès que hagi permès que Catalunya "sigui la regió més insegura d'Europa" i considera que "han destrossat els serveis públics" promovent les ajudes "als que acaben d'arribar". Aragonès li ha replicat que no passarà "el rebut de l'escola dels seus fills al Parlament". El candidat del PP, Alejandro Fernández, considera que "Catalunya està en decadència" i que després d'una "dècada perduda per culpa de l'independentisme necessitat d'obrir una nova etapa amb protagonistes nous".

El número 3 de la candidatura de Junts+, Jordi Rull, planteja un "pacte d'estabilitat en matèria d'educació" per evitar la batalla política i situar la immersió lingüística com a element fonamental en el model d'escola catalana. Ho ha rebatut, el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha retret "el desastre" pel que fa a l'educació: "Els nostres fills no poden estudiar en la seva llengua i això forma part del fracàs escolar". Al PP li retreu que hagi governat a Espanya i mai hagi estat de la seva banda pels pactes i la dependència amb el nacionalisme "com a moneda de canvi".

Finançament i infraestructures

El segon dels blocs del debat ha estat centrat en el sistema de finançament i les infraestructures. En aquest punt, les crítiques han girat sobre la proposta de finançament singular que defensa Pere Aragonès, que desconfia de Salvador Illa quan diu que vol lluitar per un finançament just perque, adverteix, "acabarà prioritzant els interesso de la Moncloa".

El candidat socialista insisteix a aprofitar al màxim les competències que ofereix l'Estatut per recaptar impostos amb la creació del Consorci Tributari. També aposta per lluitar contra la competència fiscal. En infraestructures Illa deixa clar que prendrà decisions per ampliar aeroport i la B40. Des de Junts, Josep Rull també aposta per recaptar tots els tributs i solucionar el dèficit fiscal entre Catalunya i l'Estat: "El dúmping fiscal de Madrid no el podem finançar els catalans". També ha recordat als socialistes que donen suport al concert basc.

Des de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, també defensa un millor model de finançament, alhora que critica que ERC que "esperi a la campanya" per presentar un nou model i no entén que Junts i PSC estiguin "prioritzant ampliar l'aeroport i no posar més trens". La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha aprofitat per crítica l'infrafinançament dels serveis públics.

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, qüestiona que la Generalitat, en mans independentistes, aboqui recursos a obrir noves delegacions mentre "condemna a la pobresa" als catalans: "ens diuen que Espanya ens roba, però han estat Junqueras i Puigdemont els que ens han robat". El PP reivindica tenir un bon control de la despesa. El candidat del PP, Alejandro Fernández, coincideix amb Vox en què Catalunya s'ha convertit en un "infern fiscal" i retreu els que s'oposen a tot, en referència a ERC, comuns i la CUP, pels qui "encara aniríem amb 'tapaculs'.

L'amnistia i el futur polític

Arribats a l'equador del debat, els candidats del 12M s'han centrat la llei d'amnistia i el futur polític de Catalunya. Aquí Salvador Illa ha reivindicat el paper de l'amnistia per garantir una normalitat a Catalunya davant les proclames en favor d'un referèndum dels partits independentistes.

Pere Aragonès, ha reivindicat el lideratge d'ERC per aconseguir l'amnistia i l'ha posat com a prova que el referèndum i el finançament singular són possibles. També Josep Rull creu que l'amnistia "dona pistes" que el referèndum serà possible i que "obligaran al PSC a un gir copernicà" negociant des de Madrid amb "fermesa". En aquest sentit, demana Illa "de quina banda està".

Per Salvador Illa l'amnistia "és el camí correcte" per obrir nova etapa per "normalitzar" políticament i socialment Catalunya i ha reconegut que "no ha estat còmode" defensar-ho. Tot el contrari pensa el candidat del PP, Alejandro Fernández, que li ha preguntat: "Ha vist reconciliació? Jo el que he vist es que l'estan vacil·lant".

També des de Vox, Ignacio Garriga ha reclamat a Salvador Illa que digui "el dia i l'hora" del referèndum que l'obligaran a fe els independentistes. Carlos Carrizosa acusa Salvador Illa a ser "el primer socialista que dirà sí al referèndum".

Jéssica Albiach ha reivindicat el full de ruta dels comuns: "Això no és una victòria d'uns pocs, sinó per tots els que volem fer política amb majúscules contra els que només volen incendiar Catalunya". Laia Estrada, de la CUP, defensa "recuperar el procés d'independència" des de Catalunya i no deixar-ho en mans de la Moncloa com volen fer Junts i ERC.

Pactes postelectorals

El darrer dels blocs ha girat entorn de la possibilitat de pactes després dels comicis ha servit per deixar clar que en cas de victòria socialista, ho tindrà difícil per articular aliances. El candidat socialista, Salvador Illa, dona per fet que serà el guanyador, però demana a Junts i ERC si "bloquejaran" la seva investidura.

El més clar ha estat el candidat de Junts+, Josep Rull, que ha recordat que "no podem girar full" de l'1 d'octubre i advertit que "no pactarem amb els socialistes i no farem president Salvador Illa" perquè representa "la negació" de l'1-O. El cap de llista dels republicans, Pere Aragonès, li ha retret tanta convicció i li ha recordat que pactarà en base a "un referèndum acordat i un finançament singular".

Jéssica Albiach interpel·la, en canvi, a Illa per saber si pactarà amb Junts i es mostra com a l'única força que pot "garantir" un govern de progrés. La presidenciable de la CUP, Laia Estrada, ha retret a Pere Aragonès que es negui a dir si pactarà amb Illa i ha preguntat a Rull si comparteix el model econòmic de la patronal".

Forta enganxada del candidat del PP, Alejandro Fernández, amb Salvador Illa després que aquest s'hagi referit a la seva relació amb Núñez Feijóo. "Estic molt orgullós de pertànyer a un partit que no és una secta", li ha dit, alhora que ha reivindicat que pot "discrepar": "Vosté, en canvi, s'agenolla quan arriba Pedro Sanchez"

Tampoc pactarà amb Salvador Illa, Carlos Carrizosa que retreu a PSC i PP que no puguin descartar pactes amb els independentistes perquè "hauran d'arribar a acords a Madrid". Des de Vox, Garriga, ha lamentat el "gran pacte" entre PSC i els independentistes per facilitar una "regularització massiva d'immigrants" que al, a parer seu, ha "condemnat a la inseguretat Catalunya".

Minut d'or

El debat, que s'ha emès en horari de màxima audiència, a les 22 hores, a La 1 i Ràdio 4, per Catalunya, al Canal 24 horas i Radio 5, per tot l'Estat, i des de la plataforma RTVE Play, RTVEPlay.es i RTVEPlay.cat s'ha tancat amb la intervenció final coneguda com a minut d'or.

Minut d'or dels candidats al 12M durant el debat a RTVE

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz