Televisión

Més de 120.000 teulades d'edificis a Catalunya porten amiant

  • El Govern crea un mapa per situar les zones amb major quantitat de la substància i calcula un total de 700.000 tones

  • Foradada, Oliola, Ivorra i Abella de la Conca són les zones on hi ha més fibrociment per habitant

Yael Carrasco | Marga Esparza
3 min.

L'amiant és present a pràcticament tots els municipis de Catalunya; concretament es troba en 945 dels 947 totals. Un material altament tòxic, prohibit des del 2001, que s'utilitzava en la construcció de les cobertes dels edificis i que, a partir d'una investigació feta pel Govern, s'ha conegut que es troba en més de 120.000 teulades.

L'executiu català ha elaborat un mapa que ha de servir de guia als ajuntaments en la lluita per l'erradicació de l'amiant i assegura que estarà tot eliminat en 2032, seguint així el Pla nacional contra aquest fibrociment. Amb aquest cens es podrà rastrejar allà on hi ha amiant i accelerar així la seva desinstal·lació.

L'amiant és present a gairebé tots els municipis catalans | Marga Esparza

Segons indica el mapa, hi ha un total de 700.000 tones de fibrociment, sent Foradada, Oliola, Ivorra, Abella de la Conca les zones amb més amiant.

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, afirma que la Generalitat té previst aprovar el pròxim dimarts 7 de maig el Projecte de llei d’erradicació de l’amiant de Catalunya, "un pas més" del pla nacional 2023-2032, aprovat el març de l'any passat

Rastreig precís

El projecte permet que tant empreses, com ciutadans i ajuntaments puguin saber de manera més fàcil on hi ha teulats fets de fibrociment i, tot i que no indica el percentatge procedir a saber si aquest conté o no amiant, i en quina proporció.

Ni La Nau (Tarragonès), ni Caldes d'Estrac (Maresme) disposen de cap edifici en què hi hagi amiant. Per tant, són els dos únics municipis de tot Catalunya que no contenen aquesta substància tòxica. En canvi, són més de 120.000 les teulades construïdes amb fibrociment, el que suposen 40 quilòmetres quadrats de superfície i, calculen, té un pes total de 700.000 tones.

Ciutats amb més amiant

Ciutats amb més quilos d'amiant per habitant

Ajuts del Govern

Per abordar la retirada de l'amiant, el Govern ha combinat dues línies de finançament. D'una banda, un ajut a la retirada per als ciutadans i empreses que el 2023 va estar dotada amb 18 milions d'euros, i de l'altra, una línia de 32 milions d'euros en una convocatòria específica de substitució de l'amiant per plaques fotovoltaiques.

Segons el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, enguany, tot i no haver-se aprovat els pressupostos, es repetirà la convocatòria, ara dotada amb 10 milions.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz