Cataluña

Era Lucana: l'aranès s'escolta per primer cop a televisió a TVE

  • Era Lucana és la primera sèrie en aranès de la televisió, es va emetre per a tot Catalunya entre 1988 a 1990, a TVE

  • Dirigida per Paco Boya i Josep Lluís Sans, mostrava la història, els costums, els paisatges i l'actualitat de la Vall d'Aran

FRANCESCA PUIG
3 min.

Era Lucana va permetre sentir l'aranès a televisió per primer cop. Aquesta varietat de la llengua occitana es parla a Catalunya a la Vall d'Aran, i també al sud de França, l'oest d'Itàlia i Mònaco. La sèrie va representar un fet històric per als habitants de la vall i per a tot el país, que mitjançant el Parlament de Catalunya l'ha reconeguda com a entitat singular.

Emès de 1988 a 1990 a TVE Catalunya i dirigit per Paco Boya, Rafael Hinojosa i Josep Lluís Sans, el programa informava de la història, els costums, els paisatges, la vida de la gent de la vall i de l'actualitat.

L'hem recuperat del nostre Arxiu a petició dels espectadors i està disponible sencera a RTVE Play Catalunya. Podeu trobar aquí els 25 capítols. Per als aranesos, Era Lucana recorda, reviu i permet adonar-se que ha canviat i el que no. Com que pels catalans no és difícil entendre l'aranès, ens permet molt millor la Vall.

La Vall d'Aran, a fons

Al primer capítol d'Era Lucana coneixem Montse Cuny, que amb Olga Besolí i Paco Boya, presenten el programa. Es tracta d'una introducció per posar-se al dia de les dades bàsiques, com ara la geografia i l'origen de l'idioma aranès, entre altres.

Arxiu TVE Catalunya - Era Lucana - Val d'Aran - Veure ara

Dos dels capítols més interessants són els dedicats a l'ensenyament a la i el que du per títol 'Eth agonia deth Pirenèu', l'agonia del Pirineu, perquè s'hi explica com hi avança la despoblació. Un problema que ve de lluny.

Arxiu TVE Catalunya - Era Lucana - Eth agonia deth Pirenèu - Veure ara

Les festes, temps per a gaudir de les tradicions

No hi ha tradició sense festa: el carnaval, Nadal i la nit de Sant Joan són les més esperades. Carnestoltes va merèixer dos capítols, perquè el programa va viatjar també a Pau per al Carnaval Biarnès. La del solstici d'estiu temps, la nit més llarga de l'any, mostra les torxes i la crema de l'arbre 'taro'.

Arxiu TVE Catalunya - Era Lucana - Net de Sant Joan - Veure ara

Natura i gent de l'Aran

La muntanya, els mercats, els mitjans de comunicació, l'esport i la gastronomia queden reflectits a Era Lucana. No cal recordar que fer-hi cap és tan interessant a l'estiu com a l'hivern. Els aranesos poden avaluar com ha canviat casa seva i quins aspectes s'han millorat i conservat gràcies a l'esforç de la població. Altres, com la gestió del turisme o l'habitatge, continuen sent temes ben actuals.

Arxiu TVE Catalunya - Era Lucana - Es bosquí - Veure ara

La 'Lei d'Aran'

No podem obviar dos capítols importants: els que fan referència al fet que l'Aran constitueix, dins Catalunya, una realitat nacional amb personalitat pròpia i diferenciada, amb llengua i cultura pròpies. Es tracta dels dedicats a la llei de la Vall.

Arxiu TVE Catalunya - Era Lucana - Lei d'Aran - Veure ara

També destaquem d'aquesta sèrie els capítols dedicats a Suïssa o París, per la relació amb la Vall d'Aran, i d'altres que no us volem descobrir, perquè segur que us engrescareu i hi trobareu molts temes més que interessants.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz