Televisión

La defensa del català centra la precampanya del 12M per Sant Jordi

  • Els candidats a les eleccions catalanes escullen la superilla literària de Barcelona per fer campanya

  • El TC avala que Puigdemont pot presentar-se a les eleccions amb el DNI caducat

Marc Guasch | Anna Forment
4 min.

A només dos dies de l'inici de la campanya de les eleccions catalanes, els candidats del 12M no han volgut desaprofitar l'oportunitat que presta la simbologia de Sant Jordi per fer les seves proclames. Aquesta vegada el protagonisme se l'ha emportat la defensa del català. Tot plegat, mentre el Tribunal Constitucional ha acabat rebutjant el recurs de Ciutadans per impedir l'expresident Carles Puigdemont presentar-se als comicis perquè el seu DNI està caducat.

Compromís d'Aragonès pel català

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut el tradicional contacte amb la premsa a les cotxeres del mateix Palau de la Generalitat on s'ha trobat amb els representants dels gremis de llibreters, floristes o flequers. Coincidint amb la Diada, ha demanat reforçar el compromís amb la llengua. L'objectiu és mantenir el seu ús social en el dia a dia i en tots els àmbits de convivència i acadèmics. "És un dia per a reafirmar el nostre compromís amb la nostra llengua, que ha sofert intents de minorització. És una llengua viva, amb la qual convidem a formar part d'aquest poble. La volem tant que la volem compartir amb totes les persones que fan de Catalunya la seva casa i ens visiten", ha recalcat.

El president de la Generalitat no s'ha pogut estar, obstant, d'insistir una vegada ment en els seus dubtes sobre les crides a la unitat del candidat de Junts+: "Potser arriba una mica tard".

Junts dubta del PSC

El PSC reivindica el català com a centre de gravetat, per boca del seu líder, Salvador Illa. Així mateix, ha assenyalat que el PSC se sent partícip "de tota la política" feta en defensa del català. Illa ha assenyalat que la diada de Sant Jordi és "un dia d'unitat, d'unir els catalans per sobre d'ideologies i de maneres de pensar". 

Des de Junts no se'ls creuen. La portaveu del partit al Parlament, Mònica Sales, ha carregat contra el candidat socialista. "Ja ha dit que quan se li adrecen en castellà, ell contesta en castellà", ha etzibat. "No mourà ni un dit per evitar que el català acabi sent una llengua residual i de segona", ha agregat. En aquesta línia, ha garantit que Carles Puigdemont "farà de la promoció del català un eix central". 

La llengua centra els missatges polítics per Sant Jordi

Blindar la immersió lingüística

Tant els comuns com la CUP demanen un front comú per la immersió a l'escola. La candidata dels antisistema, Laia Estrada, ha emplaçat ERC, Junts i comuns a "reobrir" en la pròxima legislatura el debat del català a l'escola per garantir la "vehicularitat única". No ha fet la crida al PSC perquè, segons Estrada, ha acabat assumint els postulats de Ciutadans sobre aquesta qüestió.

La candidata de Comuns Sumar a les eleccions, Jéssica Albiach, ha defensat la immersió lingüística davant de "certes ocurrències" que aposten per una xarxa segregada. "L'educació és la principal porta d'entrada a la cultura", ha espetat.

Jornada de concòrdia i unitat

Sant Jordi, festa de concòrdia pel líder dels populars, que des de Barcelona, ha volgut deixar clar quin és el seu model. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, acompanyat pel candidat Alejandro Fernández, ha reivindicat la diada del 23 d'abril com "el contrari al model sobiranista i separatista", perquè "és capaç de congregar tots els catalans".  "La majoria dels catalans saben que nosaltres no tenim cap compromís amb els partits independentistes; el PSC, sí", ha afegit.

El TC avala la candidatura de Puigdemont

Enmig de la diada de Sant Jordi, Ciutadans s'ha trobat que la sala segona del Tribunal Constitucional ha acordat no admetre a tràmit el seu recurs d'empara electoral contra la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions catalanes del 12-M per, suposadament, tenir el DNI caducat.  

El seu candidat el 12M, Carlos Carrizosa ha carregat contra Alberto Núñez Feijóo per venir a Barcelona per Sant Jordi a "fer campanya". Ho ha atribuït a les enquestes internes: "Ells no arranquen i nosaltres estem recuperant terreny". "Qui va estar aquí el 2017 vam ser nosaltres, i no Feijóo", ha afegit

El candidat de VOX, Ignacio Garriga, veu en les eleccions del 12-M una "gran oportunitat" perquè els catalans comencin a "construir la Catalunya postseparatisme". Garriga ha promès que la seva formació "plantarà cara al separatisme i al socialisme que ha condemnat moltes generacions a la decadència i la manca de prosperitat". 

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz