Cataluña

Quatre tresors del Trofeu Godó al Real Club de Tenis Barcelona

  • Les emocions que es viuen a la grada i a la pista són els records més preuats dels tornejos de tenis, però n'hi ha d'altres

  • Són objectes que ens ajuden a recordar grans fites del nostre tenis, guardats a les vitrines de l'arxiu de Real Club de Tenis Barcelona 1899

FRANCESCA PUIG
3 min.

Podem reviure grans moments del tenis amb quatre objectes que es guarden a les vitrines de l'arxiu de Real Club de Tenis Barcelona 1899. Aquesta entitat, que celebra enguany 125 anys dedicada a la pràctica i l'ensenyament del tenis, ha conservat tresors que ens parlen de la història del tenis.

El bumerang, anada i tornada

Es tracta d'un estri de caça d'Austràlia. I com ha arribat a ser un dels ginys més curiosos d'aquest arxiu? El seu curiós periple, d'anada i tornada al RCT Barcelona ens l'explica Pedro Hernández, arxiver del club. És un regal que van rebre Lis Arilla i Andrés Gimeno, i que va estar anys perdut.

El boomerang de Arilla y Gimeno en el archivo del RCT Barcelona

Aquesta icona australiana està dissenyada amb una forma aerodinàmica per tal que torni al llançador. I així ha estat, el bumerang ha tornat a casa, on la conserven com un record estimat que fa memòria de dos grans jugadors. 

El primer llibre de signatures del RCTB

Equips, visitants i jugadors han signat als llibres de l'arxiu històric del club. Les firmes dels campions són les més valorades, com les seves imatges als àlbums de fotos. Però el volum més antic de tota l'estança és el que recull aquells primers personatges que van començar a donar prestigi a l'entitat i la van fer coneguda a casa nostre i arreu del món.

El primer libro de firmas del Real Club de Tenis Barcelona

Les tres raquetes, llegendàries

Si volem jugar tenis, és imprescindible tenir-ne més d'una: es poden trencar o deformar. Les tres raquetes, que han tret de la vitrina del RCT Barcelona perquè les puguem observar, guarden cada una una història particular d'esforç i superació. Són de tres èpoques i tres jugadors diferents. Quina agafaríem per guanyar un match-ball? Hi donem un cop d'ull?

Tres raquetas legendarias

Un cop més, ha sortit el nom de Lis Arilla en escoltar la història d'aquestes raquetes. També el d'Antonio Muñoz i el de Manolo Orantes. La raqueta és l'únic que el jugador porta a la pista. I si guanya? El trofeu és el més esperat.

La copa del Trofeu Godó

En darrer lloc, però no l'últim! Aixecar aquest trofeu és el que voldrien tots els jugadors. El Conde de Godó té un prestigi internacional i el fa visible quan el campió aixeca la copa de plata de 13 quilos de pes. És clar que després de guanyar la final, aquest darrer esforç es fa amb moltíssima alegria.

El dia de sant Jordi del 2023, Carlos Alcaraz va poder aixecar la Copa del Godó en guanyar el grec Tsitsipas

La va dissenyar l'orfebre Carlos Soler-Cabot, el 1952, en estil neoclàssic. Aficionat al tenis, tant que va arribar a ser president del RCT Barcelona quatre anys, del 1972 a 1976, el joier va estudiar altres trofeus per fer-ne un diferent i millor. I es va adonar que a cap no hi sortia la figura d'un tenista.

Va trobar un bon model en un jugador nord-americà de qui es lloava l'excel·lent estil de joc, Ellsworth Vines. El van immortalitzar en una figura sobre la tapa de la copa, el moment de fer una volea.

Jorge Soler-Cabot ens explica detalls d'aquest trofeu, a l'arxiu del Real Club de Tenis Barcelona, i si els guanyadors se la poden emportar a casa o no.

La copa del ganador del Trofeo Conde de Godó

Amb aquests quatre tresors, hem après més del món del tenis, que encara ha d'omplir moltes més vitrines d'objectes i records per a la història de l'esport.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz