Cataluña

Abril amb rècord de temperatura

  • S’ha assolit la temperatura màxima registrada en aquest mes en més d'una quinzena de les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya.

  • La presència d’una massa d’aire càlid en altura, el vent de garbí i un potent anticicló (1.030 hPa) han afavorit un cap de setmana amb valors excepcionals a diversos punts del territori

MAX CAIXÀS VICENS
3 min.

Deixem enrere un cap de setmana d'estiu a l'abril. Tant dissabte com diumenge, la calor ha visitat moltes poblacions de Catalunya on s'han assolit diversos valors insòlits de calor per un mes d'abril.

Marga Esparza

Pocs dies després de saber-se que el mes passat havia estat el març més calorós des que es disposa de registres a tot el planeta, aquest darrer cap de setmana s'ha tornat a repetir aquesta tendència, cada cop més habitual i que, en part, possa de manifest l'escalfament global.

Nou rècord de temperatura el mes d'Abril aquest 2024

Termòmetres que han marcat valors estivals

I no pas per poc, ja que segons dades facilitades pel Meteocat, en els últims dos dies han estat fins a 16 de les 117 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques les que han obtingut un valor sense precedents, molts d’ells amb valors propers als 30 ºC. De fet, a la Tallada de l’Empordà, al Baix Empordà, van arribar als 30,7 ºC el diumenge. També destaquen les excepcionals temperatures a alta muntanya, com és el cas de Certascan (2.400 m), on es van arribar als 14,7 ºC aquest mateix dia, o Malniu (2.230 m), on dissabte gairebé es va arribar als 19 ºC durant el migdia. A l’Observatori Fabra de Barcelona aquest cap de setmana s'ha enregistrat la temperatura més alta des del 1914, superant per gairebé 2 ºC l’anterior rècord, assolit l’any passat, amb un valor de 29,4 ºC el diumenge.

Aquesta calorada ha anat més enllà del territori català, ja que al llarg del diumenge van ser diversos països europeus els que van registrar també nous rècords de temperatures, com és el cas de Suïssa, Àustria o Croàcia entre d'altres, molts d'ells superant amb escreix els 30ºC.

Amb aquestes temperatures estivals, molta gent ha aprofitat per anar a la platja i refrescar-se davant d’aquest ambient que fa pensar que viurem un estiu molt calorós.

Les altes temperatures han fet que la gent s'animés a passar el cap de setmana a la platja

Tot i la calor del cap de setmana, aquests pròxims dies la primavera recula...

Si bé aquesta calor podria fer pensar que l’estiu està a tocar, no és així. La previsió per aquesta setmana és que el vent de nord enretiri la massa d’aire extremadament càlida que hi havia en altura durant el cap de setmana amb uns 15ºC a 1.500 m aquest mateix dilluns i doni pas a un matalàs d’aire més fred que farà rebaixar les temperatures uns 13 graus, passant dels 15 ºC als 2 ºC en aquesta altitud, fent que en superfície reculin els termòmetres fins a valors una mica més normals o, fins i tot, inferiors per l’època. No feu el canvi d'armari i no guardeu els abrics encara, però tampoc deixeu gaire lluny la roba d'estiu.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz