Cataluña

L'endometriosi, una malaltia crònica infradiagnosticada

L'altaveu
  • L'endometriosi afecta entre un 5 i un 20% de dones en edat reproductiva i genera molt dolor

  • L'altaveu, presentat per Danae Boronat, dona veu a pacients i professionals per parlar-ne

NADIA SOMOZA
2 min.

L'endometriosi afecta dones en edat reproductiva i genera molt dolor. La falta de diagnòstic i la vergonya de parlar sobre la menstruació han provocat la invisibilització d'aquesta malaltia, que afecta aproximadament 1 de cada 10 dones. 

Una malaltia infradiagnosticada

Ariadna Fernández pateix endometriosi i van trigar 15 anys a diagnosticar-li. Va ser ella mateixa qui va assabentar-se de l'existència de la malaltia, explica a Danae Boronat a L'altaveu. "Vaig trobar un estudi científic en anglès i li vaig explicar al meu ginecòleg", assegura.

Ariadna Fernández

L'Ariadna sabia que el seu dolor de regla no era normal, però se sentia incompresa pels metges. "Em van dir que sentir dolor era normal", afegeix. A vegades no podia anar a treballar pel gran dolor que li generava i la seva salut mental es va veure afectada. A més, una de les conseqüències de l'endometriosi és la infertilitat. Per aquest motiu, l'Ariadna està travessant actualment un procés 'in vitro'.

Es desconeixen les causes

Es calcula que entre el 5% i el 20% de les dones estan afectades d'endometriosi, una malaltia que consisteix en el creixement de teixit endometrial fora de l'úter i que produeix una reacció inflamatòria. El doctor Francisco Carmona, cap de ginecologia de l'Hospital Clínic, assegura que es desconeixen les causes que la generen, però insisteix en el fet de no normalitzar els dolors de regla incapacitants i anima a buscar-ne el perquè.

A França s'ha viralitzat un vídeo on diputats viuen a les seves pròpies carns el dolor que pateixen les dones quan tenen la menstruació. L'objectiu de la campanya és aconseguir 13 dies de permís a l'any per dolor de regla.

L'acció ha estat promoguda pel partit ecologista en l'Assemblea Nacional de França a partir d'un projecte de llei d'un dels seus diputats. I és que en l'actualitat a França únicament alguns ajuntaments i empreses permeten aquest tipus de baixa mèdica a les seves treballadores. Encara que segons les dades, 15,5 milions de dones entre els 13 i els 50 anys sofreixen menstruacions doloroses.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz