Televisión

Entra en vigor l'índex que ha de limitar els preus del lloguer d'habitatge

Yael Carrasco
4 min.

Entra en vigor l'índex de referència dels preus dels lloguers; una mesura que pretén regular els mínims i màxims a zones tensionades perquè no es puguin apujar els lloguers dels habitatges per sobre del seu cost. Publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest divendres, es comença a aplicar a partir d'aquest dissabte a 140 municipis catalans.

Regulació del preu dels lloguers

El topall arriba en un moment més que necessari; a Barcelona el preu de lloguer en 2023 va arribar a un nou màxim històric. El preu mitjà ha estat de 1.136 euros, un 10,67% més que a l'any anterior, segons dades de la Cambra de la Propietat Urbana. Els residents de la província catalana van haver de destinar el 31,45% dels seus ingressos nets a pagar el lloguer.

El portal immobiliari Idealista sosté que l'índex dona uns preus un terç més baixos que els del mercat, situant-los en valors de 2017. A hores d'ara, segons afirmen des de Lloguer Segur, de mitjana s'està pagant pels habitatges un 14% més. L'anàlisi està feta a partir d'una mostra de 852 pisos que s'han comparat amb l'índex.

Entra en vigor la limitació del preu del lloguer | Informa: María Gómez

Com funciona?

Els criteris que fixen el topall dels lloguers són que el pis sigui d'un gran tenidor i que el municipi on es troba l'habitatge estigui declarat com a àrea tensionada. Catalunya és l'única comunitat autònoma que l'ha sol·licitat i 140 municipis catalans tindran dita consideració durant tres anys.

Municipis declarats àrees tensionades.

Per tant, sempre que el propietari de l'habitatge sigui un gran tenidor, és a dir, que concentri més de cinc pisos en una àrea tensionada o més de 10 fora d'aquesta, si l'índex apunta que s'ha de pagar un import inferior, el preu del lloguer no podrà veure's superat.

La norma és aplicable tant per a nous contractes com per a renovacions. També per als habitatges que s'introdueixin en el mercat i que no han estat llogats en els últims cinc anys.

El Departament de Territori és conscient que la nova normativa és complexa i genera força dubtes. Per això ha estrenat un nou portal on es pot consultar tota la informació referent a la limitació del preu del lloguer de l’habitatge. En aquest lloc web s'explica amb claredat el vocabulari associat al sistema de limitació del preu del lloguer, com ara què és un gran tenidor o una zona de mercat residencial tensa. Inclou un apartat de preguntes freqüents, un visor i el llistat dels municipis declarats com a zones de mercat residencial tens.

També permet consultar la memòria i la legislació catalana referent a la normativa de la mesura impulsada pel Govern i accedir a la calculadora per estimar el preu del lloguer. A més a més, incorpora un formulari de comunicació amb la Generalitat.

Control sobre els grans tenidors

Les reaccions no han trigat a arribar. El Sindicat de Llogateres celebra la norma; una mesura que es portava esperant des del maig, quan es va aprovar la Llei de l'Habitatge. Exigeixen, però, un règim sancionador que faci complir la llei, a més d'una campanya informativa.

La portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo, demana a la Generalitat que "deixi la feina feta" abans de les eleccions del maig i proposa inspectors en matèria d'habitatge. "No pot ser que quan algú se salta un límit de trànsit li arribi una multa o que quan es fa soroll en una plaça siguin implacables, i que amb una cosa tan bàsica com el dret a l'habitatge no hi hagi cap mena d'inspecció ni sanció", denuncia.

Descens dels lloguers?

Els preus de referència que llança l'índex causen renou en el sector. Els sindicats adverteixen que, davant d'aquesta mesura, es podrien retirar molts immobles del mercat de lloguer i posar-se a la venda. Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) asseguren que l'índex comportarà un 20% menys de benefici per als grans tenidors.

L'índex dels lloguers portarà a la compravenda d'habitatges

La Cambra de Propietat Urbana creu que sortirà beneficiada la compravenda de pisos i assegura que l'augment de preus dels lloguers estan justificats. "Els preus han pujat al mateix ritme que la inflació, però també perquè hi ha un fort desequilibri entre oferta i demanda", explica Oscar Gorgas, gerent de l'entitat.

De fet, Mireia Borrell, analista en cap d'Ivàlua, l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques, en declaracions al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, diu que a altres països on s'han aplicat aquest tipus de mesures la situació ha esdevingut en l'increment de la compravenda d'habitatges.

Borell defensa maneres innovadores d'incrementar el parc públic de lloguer i una estratègia a llarg termini en matèria d'habitatge: "Necessitem fer un pas endarrere i veure on hi ha el consens".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz